Żadna dystrybucja nie włącza się, komputer nie reaguje


(Marcin99d) #1

Dlaczego nie mogę zainstalować Linuxa jako drugi system obok win7. Rozpoczynam instalacje np Ubuntu za pomocą Wubi i wszystko przebiega dobrze, następnie uruchamiam ponownie komputer i widzę do wyboru 2 systemu Win7 i Ubuntu. Po wybraniu ubuntu a następnie dokonaniu wyboru z listy : normal mode ... Ekran komputera przechodzi tak jakby w stan spoczynku a ja mogę tylko zresetować. Sytuacja powtarza się również z kubuntu i Mintem


(Powerfeniks) #2

Probowales na wirtualnej maszynie czy iso dziala? Sprawdzales sumy kontrolne? Jesli te dwie pierwsze sa w porzadku to sprobuj bez wubi, wubi nie jest optymalnym rozwiazaniem instalacji Gnu/linuxa pzdr.


(Marcin99d) #3

@Powerfeniks

Na maszynie wirtualnej próbowałem ale jedyne co widzę to folder np Ubuntu i tam obraz płyty (chyba tak sie to nazywa). Linux jedyne co robi to dodaje mi swój wpis przy wyborze systemu.

Pozdrawiam.


(Sebix99) #4

Zgaduję że masz chisept intela z integrą która blokuje coś. Spróbuj włączyć aby obraz był tylko na zintegrowanej grafice (Ustaw w biosie) oczywiście jeśli masz dodatkową kartę graficzną bo jak nie to bd. problem.

Wiem najlepiej podaj jaki masz sprzęt a i wyłącz ACPI.


(mati75) #5

SOA#1

Furgon podaj wersje Ubuntu i parametry komputera.


(Marcin99d) #6

@mati75

Ubuntu 12.04 ~ Komputer z procesorem x86 obsługujący interfejs ACPI

/ AMD Radeon HD 6550D / AMD A4-3300 APU with Radeon HD Graphics / Pamięć 4 GB


(Sebix99) #7

To chisept od intela odpada w czasie wczytywania się wciśnij ctrl + alt + f12 chyba i powinno pokazać konsolę z informacjami co jest nie tak.


(Marcin99d) #8

@SeBiX99

Zrobiłem tak jak napisałeś i nie wiem czy tak powinno być instalacja ruszyła. Wybrałem język polski / Zainstaluj i znów ciemny ekran


(Sebix99) #9

Hmm ciemny ekran możesz zrobić tak że weźmiesz dysk i pójdziesz do kumpla to zrobić bo możliwe że jakieś niezgodności w komputerze masz. (Linux nie obsługuje integry AMD?)

A może już wiem przed wybraniem instaluj poszukaj opcji do wyłączenia ACPI.


(Marcin99d) #10

Dzięki wszystkim za pomoc niestety problem cały czas się powtarza ale już raczej dam sobie spokój z instalacją Ubuntu. Temat można zamknąć. Pozdrawiam.


(mati75) #11

SeBiX99 przestań pisać głupoty Furgon ma chipset AMD, więc to na pewno nie jest Intel.

Tutaj jest duży opis problemu: http://www.phoronix.com/scan.php?page=a ... hics&num=2


(roobal) #12

Powerfeniks , na forum piszemy w języku polskim, w związku z tym należy korzystać z polskich znaków diakrytycznych (ą,ę,ć,ł,ń,ó,ś,ź,ż), proszę poprawić swój post.