Zagineło 200 giga HDD


(Mariuszglogowski) #1

Witam

Zakupiłem nowy komp , niestety już przy instalacji WXP okazało się że mam tylko 130 a 320 giga dysku. Ktoś poradził, że jak zainstaluje SP2 to pozostała część się pojawi - niestety ... Programy do partcji dysków również pokazują 130

z góry dzieki za pomoc


(D@widoS) #2

sformatuj dysk


(Mariuszglogowski) #3

to nic nie pomogło


(Virusbond) #4

mozesz sprobowac w biosie looknac i na samej etykietce dysku odczytac ile tam pokazuje.lub winda moze miec problem z odczytem dyskow duzej pojemnosci


(mrbungle) #5

powiem szczerze ze nie spotkałem sie z takim problemem na windowsie XP. ja używam win2k i mam dysk 160, który był widziany jako 130 GB.

Problem sprowadza się do jednego, głupiego wpisu:

EnableBigLba = 1

tutaj masz opis problemu dla WINDOWS XP

sprawdz czy masz włączone EnableBigLba na wartość 1 w następującym kluczu rejestru:

*HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Services\Atapi\Parameters*

jak to rozwiązac u Ciebie? musisz miec:

  1. WinXP z SP1 bądz WinXP z SP2

  2. podłączyć jakiś "niepotrzebny dysk" o mniejszej pojemnosci, dysk 320 GB musi byc powiedzmy dyskiem dodatkowym. zainstaluj winxp wersje normalną, po czym zmień klucz rejestru podany wyżej, podłącz dysk 320 i po sprawie...

ja miałem niezłą zabawe przy przeinstalce windy :expressionless: musiałem odłączyć dysk (fizycznie), wprowadzić zmianę w rejestrze i dopiero podłączyć dysk :\

Złączono Posta : 2007-05-31 09:19:20

weź jakiś GParted bądz partition magic - dysk powinien byc widoczny jako większy, ale wcześniej przeformatowałeś 130 GB... 200 GB jest nie przydzielone, dlatego bodajże, niewidoczne w systemie.


(Jbviuhvbvui) #6

Są takie przydatne programiki jak np. SpeedXP http://speedxp.przydatne.pl/opis.html w którym wystarczy zaznaczyć

"Włącz obsługę dysków powyżej 137 GB" i kliknąć Zastosuj

albo TurboXP http://www.turboxp.net/?gclid=CL-c-v3-t ... XgodeQkkNA i zaznaczyć "Włącz obsługę dużych dysków" i klik na Zatwierdz i restart.

Oba programy nie instalują się na dysku, zmieniają tylko wpisy rejestru.


(Yole) #7

może masz zworkę źle ustawioną na dysku (jesli to jest dysk PATA) czy bios pokazuje dobrze ?