Zagraniczny hosting

Witam, mam serwer za granicą, a domenę mam wykupioną w Polsce. Wystarczy zmienić DNS, aby normalnie domena pobierała pliki z serwera, czy jakieś dodatkowe zabiegi są potrzebne?

Musisz w domenie ustawić rekord A na IP twojego serwera (jeśli nie masz dostępu do edycji rekordów, to zapewne będzie to coś w stylu “podpinanie domeny”). Na serwerze musisz skonfigurować tą domenę, z założeniem że jest to Apache, musisz dodać wpis w /etc/apache2/sites-available. Następnie z tego co pamiętam aktywować komendą a2ensite.
Jeśli jest to zwykły hosting “na stronę” bez dostępu przez SSH, zapewne też gdzieś w panelu znajdziesz “podpinanie domeny”.

2 polubienia

Musi być to IP, czy wystarczą serwery nazw?

Musi być IP twojego serwera. Serwery nazw ustawiasz jako NS. Serwery mailowe opędzasz przez MX (czyli mail@twojadomena.com).
edit. możesz sobie podejrzeć te rekordy na moim przykładzie: http://dig-nslookup.nmonitoring.com/dns-dig-nslookup.html?domain=pionner.org&pingsub=1

Domenę mam wykupioną na az, tam jest tylko edycja rekordów DNS, czy system automatycznie tam rozpoznaje dns-y czy są to nazwy czy np. rekord A. A jak nie to w jaki sposób akurat w tym serwisie to zmienić.

Nie wiem, nie korzystam z AZ. Zaloguj się i poszukaj, co masz ustawić już napisałem. Generalnie zapewne to będzie właśnie to ustawianie DNS o którym napisałeś.

W AZ (co dziwne, albo po prostu znaleźć nie mogę) jest tylko jedna opcja edycji rekordów DNS, gdzie jak wpisuję IP, wywala błąd, działają tylko ns-y. Niestety nie znalazłem nigdzie edycji rekordów DNS np. typu A. Jeśli ktoś korzysta z tych usług będę wdzięczny.

To wpisz nsy, też powinno chwycić.

NS-y zmieniałem 24h temu, tylko tyle chwyciło że zamiast wywalać błąd o dns-ach, wykazuj że witryna jest nie osiągalna.

Jeszcze po stronie serwera musisz skonfigurować jak to ma być obsłużone. Też powinieneś mieć to w panelu.

Jak dodać ten wpis do serwera? Przez crona?

Jeśli masz dostęp do SSH, to normalnie, otwórz sobie jakimś edytorem tekstu, jeśli nie, to przez panel zarządzania stroną.

Nie mam dostępu do SSH na tym hostingu. W panelu zarządzania stroną nie ma żadnej informacji dotyczącej podpinania domeny. Jakieś inne pomysły? HTACCES? FTPACCES? Jakieś pomysły?

htaccess itp nie mają z tym nic wspólnego. Skontaktuj się w takim razie z obsługą.

1 polubienie

Ok, napisałem do nich, mam nadzieję że pomogą. Dziękuję Ci za pomoc.

Żaden problem, jakby co to pytaj.

1 polubienie

Dostałem dość szybko odpowiedź… Jednak konfiguracja polegała jedynie na zmianie NS-ów. Problem polegał na tym iż zmieniłem w panelu AZ na serwery zewnętrzne, trzeba było wejść jeszcze do starego panelu i przełączyć również tam na zewnętrzne serwery. Myślę że temat może przydać się komuś na przyszłość.

1 polubienie