Zagubione 250MB w systemie Windows 7 32 bity

Witam, czytałem trochę o tym wątków, ale nigdzie nie mogę znaleść odpowiedzi. Mam system Windows 7 32 bity i 4GB pamięci ram. System wykrywa mi te 4GB, ale pokazuje jako dostępną panięć 3,25GB. Jak wyczytałem system 32 bitowy może maksymalnie zaadresować 4 GB pamięci, ale do tego dochodzi też pamięć na karcie graficznej. Ja mam na karcie 512 mb. Czyli 0.5 GB. A a więc 4 GB-0.5GB daje nam 3.5 GB. A mi system widzi 3.25 GB a więc o 250 mb mniej i dlatego mam pytanie do bardziej doświadczonych forumowiczów odemnie, co się dzieje z tymi 250 mb. Według mnie system powinien je widzieć. A może coś je zajmuje, ale co, czasami pamięć zajmuje zintegrowana karta grafiki, ale u mnie mam kartę w slocie PCI-EXPRES, a ta wbudowana jest wyłączona. A więc czemu system nie korzysta z tych 250 mb. Według mnie powinien mieć 3.5 GB + 0.5GB (karta grafiki) = 4 GB. A u mnie jest 3.25 GB + 05GB (karta grafiki) = 3.75 GB. Zostaje 250 mb czyli 1/4 GB. Czemu system jej nie widzi co ją zajmuje ?

32-bitowy Windows nie wykrywa całych 4 GB pamięci, więc chyba wszystko się zgadza.

W pewnym, artykule wyczytałem że wykrywa oto cytat “Komputer pracujący z 32-bitowym systemem ma do dyspozycji 232, czyli 4 294 967 296 adresów pamięci. Odpowiada to dokładnie 4 GB RAM” A tu link do pełnego artykułu

http://www.chip.pl/artykuly/porady/2011/02/jak-w-pelni-wykorzystac-pamiec-ram-w-systemie-32-bitowym

.

W praktyce jednak jest inaczej i u Ciebie sprawa wygląda identycznie. Mimo, że karta graficzna “bierze swoje”, to system nie pokaże więcej jak wspomniane 3,25GB. Czasem zależy to też od płyty głównej, ale jak widać - nie w Twoim przypadku.

no to czytałeś bzdety 32 bitowy system wykryje ci tylko 3.25 GB i nic więcej i z tylu będzie korzystał.

Tam gdzie masz klasyfikacje systemu , kliknij Wyświetl i drukuj szczegóły. Grafika - zobacz ile masz pod “współużytkowana pamięć systemowa”

PCI rezerwuje zakres pamięci ,dla systemu jest 3.25GB ,dla PCI 512 MB dedykowanej + reszta zapożyczona z systemu = 4GB :wink: coś w tym stylu.

Tam jest opisana komenda BCDedit/set PAE forceenable + RAMDisk.

Bardzo dziękuje za tak liczne odpowiedzi. Faktycznie kolega “Łukash” ma racje moja grafika w współużytkowanej pamięci systemowej bierze dokładnie 256 mb. A więc to o to chodziło. Teraz już wiem bardzo dziękuje za wszystkie odpowiedzi i zainteresowanie moim tematem, a koledze “Łukash” za pomoc w jego rozwiązaniu.

Nie ma za co. Tak to funkcjonuje ,współużytkowana pamięć systemowa - ta dla grafiki ,jest zapożyczana w razie potrzeby ,jak pamięć na karcie graficznej jest zapełniona . Zazwyczaj nie wykorzystywana - ale niestety zarezerwowana, nic nie da się na to poradzić - bo tak to jest zrobione :slight_smile:

Jeszcze możesz spojrzeć Menedżer Zadań - zakładka wydajność - przycisk Monitor Zasobów - zakładka Pamięć - Pamięć Fizyczna - Sprzętowa zarezerwowana. Tam powinno być to czego Ci brakuje.

ja mając system Win7 i 4 GB RAM do tego karte 9800GT 512Mb

system wykrywał mi 4 GB, a dostępne było 3,5 GB

Nie wiem czy to przez tą teorie autora czy jak ale dostępne miałem 3,5 GB RAM :lol:

Widzi 3,25, bo tyle może zaadresować system x32 - koniec kwestii. Chcesz mieć 4, kup i wgraj X64 i będziesz mieć wykrywane 4 i adresowane 4… Niestety to wynika z konstrukcji architektury 32 bitowej i niestety nierealne jest zmuszenie 32 bitowej architektury do zaadresowania 4 i więcej GB RAMu…

3,25 w większości, u mnie było 3,5 GB bez żadnych modyfikacji i cudów

teraz wam screena nie dam bo mam x64

rradek21 , nie musisz dawać screena, bo Ci wierzę. Sam miałem x32 i też miałem 3,5… Chodzę do technikum informatycznego i pytałem się faceta od UTK od czego to jest zależne, to właśnie mi powiedział, że to jest zależne od grafiki czy pobiera sobie pamięć z RAMu, czy nie.

Jeśli kogoś to interesuje to u mnie x32 miał 3,25GB a x64 8GB oba win7.

Maksymalna ilość wykrywanej pamięci ram porusza się między 3,25 do 3,75GB(jakoś nie słyszałem ani nie widziałem więcej, ale może jest to 4 GB)w windows. Wszystko zależy od sprzętu bo windows to wybredny jest.

Dodatkowo powiem że platforma 32x bitowa obsługuje więcej niż 4GB ramu ale windows nie obsługuje.

Ciekawostka: miałem 4GB i zintegrowaną win 32x wykrywał 3,25GB; zintegorowana dostała 512MB ;windows miał 3,25GB ramu dostępnego;karta dostała 1GB ramu, a system miał dostępne 2,25GB, nasuwa się pytanie gdzie moje 750MB było