Witam serdecznie forum.
Mam zagwostke.
Czy istnieją konwertery/przewody puszczające sygnał tak jak w tytule z VGA lub HDMI do starego monitora/telewizora na kable kompozytowe warte polecenia?
Najlepiej nie wymagające dodatkowego zasilania choć fakt jak ja się orientuje powinno się takich unikać ze wzgląd na
„prowizorycznie” i słabej jakości wykonanie choć może ktoś miał taka przelotkę to się wypowie i od radzi lub poleci.
Z góry dziękuję za odpowiedzi
VGA i kompozyt to sygnał analogowy. HDMI czy DisplayPort z kolei - cyfrowy. Zatem bezpośredniej przejściówki nie załatwisz.
Potrzebujesz konwertera z cyfrowego na analogowy i przez niego podpinasz monitor…
Np:
Po co przepłacać, to samo z wejściem zasilania po USB za 1/4 ceny.
https://allegro.pl/oferta/konwerter-mini-hdmi2av-15330744389
Nie to samo…
Ma fajny napis na obudowie UP Scaler…
No chciałbym to zobaczyć 640 x 480 (60Hz) na 1080p 50/60Hz
W opiniach piszą, że sprawuje się dobrze a to skalowanie…to oczywiście bzdura, ale nikt nie oczekuje tego przecież na wyjściu kompozytowym.
Cena konkurencyjna.
W tych samych opiniach …
Rozłącza się (samoistnie) czasem, przy fullHD bywa, że tnie i laguje
Różnica w cenie nie wynika tylko w chęci zarobku, tam chip użyty do konwersji ma co robić.
Bo ciołki nie podłączają 5V zasilania, ponieważ działa również na zasilaniu HDMI, jednak jest mało wydajne.
Ale, to przecież autor tematu podejmie decyzję, co mu potrzebna za jaką kasę:)
Kiedyś podobnie było z konwerterem z PS4 na VGA, podłączali te bez osobnego zasilania i był płacz.
Temat założyłem by w przyszłości kupić sobie taki konwerter jak w temacie.
Kwestia taka, że po prostu w domu leży stary telewizor z wejściami na kable kompozytowe a z tyłu na wejście scart.
To przynajmniej dzięki konwerterowi/przejściówce można byłoby pomyśleć o zabawie takim telewizorkiem.
Czyli raczej nie ma innej możliwości jak kupienie konwertera z zewnętrznym zasilaniem jeśli chce się mieć dobra jakość?
Domyślam się że przelotki w formie przewodu mogą mieć gorszą jakość lub wcale mogą nie działać.
Choć fakt jak wspomniał @cyngiel_1 fajnie by było mieć coś trochę tańszego.
Grunt by nie było pikselozy a raczej funkcjonowanie w „4k” na takim ekranie to chyba byłoby i tak za dużo.
Nie ma czegoś takiego jak przelotka z formy cyfrowej na analogową. Musi być układ który robi konwersję.
Ot właśnie w tym może się różnić tańszy od droższego. Starodawny TV miał w PAL 720×576
Chodziło mi o ustrojstwo pokroju tego.
https://allegro.pl/oferta/vga-do-tv-av-3-przejsciowka-do-konwertera-wideo-17251362510?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_elktrk_komputery_pla_pmax_is&ev_campaign_id=21394850872&gad_source=1
Dla mnie najważniejsze by taka przejściówka/konwerter była w relatywnej cenie i jakości.
Raczej nie będzie to gadżet z którego będę korzystał na co dzień.
Po prostu coś pomiędzy by nie był to jakiś bubel ani gadżet warty przysłowiowe „miliony”.
Również zależy mi by były to konwertery/przelotki z HDMI na AV oraz drugi właśnie z VGA na AV by móc po prostu potencjalnie podłączyć nowszy i starszy sprzęt do zabawy na takim starym ekraniku.
To co dałeś jako link…
VGA przesyła sygnał analogowy RGBHV (Red, Green, Blue, Horizontal Sync, Vertical Sync).
Composite używa sygnału składanego, gdzie wszystkie informacje (kolor, jasność, synchronizacja) są przesyłane jednym przewodem.
Ale obydwa to analog.
Z VGA na Composite to można zbudować przejściówkę nawet na kilku rezystorach więc taki kabelek jak z linka ma sens.
Dlatego pytam czy taki przewód jest dobra możliwością w przypadku VGA i czy jakość byłaby na nim spoko.
Osobiście spotkałem się z różnymi opiniami lub na własnej skórze że miernym działaniem takich kabli (przykład z życia że taki „przewód” z VGA na Scart który tak sobie działał).
Wolę jednak się sam nie zgrywać chojraka i żeby jednak nie wtopić z zakupem.