kolejna ofiara wirusa z czatu facebook(link do filmiku z updatem flasha)
poczytałem o tym,w teorii normalnie wszystko działa,ale ciagle ma włączonych wiele dodatkowych procesów,zwłaszcza svchost.exe(w ilości np 10),działa wolniej przez to cały system.Najpierw blokneło antiwira i facebooka,ale po odczyszczeniu kasperskim,malwarebytes-anti malvare i combofixem facebook co prawda działą,anty wirusy też,ale komp trochę zamula i dalej są pliki nie do usunięcia,dodatkowe procesy etc.
Uruchom OTL i w okno (Własne opcje skanowania/Script)wklej:
Kliknij Wykonaj skrypt .Zatwierdź restart komputera. Zapisz raport, który pokaże się po restarcie. Następnie uruchom OTL ponownie, tym razem kliknij (Skanuj).
rozumiem ze antywiry przeszkadzają w ilości większej niż 1???na który się zdecydować?
edit
zostałem przy malwarebytes anti-malvare
posprzatałem otl.tak jak wcześniej,komputer działa w miarę okej,dalej jednak na oko jest np 66 procesów uruchomionych zamiast z 15-20 jak kiedys.z tego ok 10 to svchost.Jednakże wszystkie te procesy poza własnoręcznie uruchomionymi żużywają wg menedżera mało lub bardzo mało pamięci.nie wiem czy należy się tym przejmować,ale to chyba znak że dalej cos jeszcze zostało z wirusa.
Ogólnie poradniki google, usuń zbędne usługi i programy z autostartu. Możesz również dać spis procesów. W logu są tylko 4 procesy, windowsowy explorer, otl, przeglądarka opera, oraz jakiś SUPERAntiSpyware. Radzę go odinstalować ;]
dzięki,antywiry poszły.Log był dobrze zrobiony,ale widać nie pokazał tego(to spis procesów,wszystko w .exe):
applemobliedeviceservice
DCShost
DCShelper
IPodservice
lsass
lsm
mDNSResponder
PnkBstrA
pcapsvc
PresentationFontCache
SearchFilterHost
searchIndexer
SearchProtocolHost
spoolsv
11 procesów svchost
winnit
winlogon
WLIDSVC
WILDSVCM
wmpnetwk
pominałem operę gg i skype które używam.wyżej wymieniłem procesy które na 99% wcześniej nie występowały.Dodam,że przed nieszczęsnym wirusem z fejsa nic takiego nie było,wiec wiem że to tylko jego wina.
– Dodane 25.08.2011 (Cz) 18:15 –
po poinstruowaniu mnie zrobiłem to.w tym momencie nie mam zadnego,dopiero instalnę antywira AVG
Wywal oprogramowanie od aple (chyba że coś od nich masz, wtedy wywal z autostartu). Svhosty, to już twoja kwestia wyłącz zbędne usługi (start >> uruchom serveces.msc). Ogólnie wywal wszystko czego nie używasz.
od apple wywalone,nie użwałem.nie wiem jak rozwiązac niby moją kwestię shvchostów,kiedy przedwczoraj był może 1,a dziś jest 11,a ja nic nie zmieniałem:)Wyłączyłem te usługi które kojarzyłem z spisu menedżera zadań,te które się podszywają pod prawidziwe procesy(w końcu to wirus).Nie muszę chyba dodawać,że jak zamykam svchosty to Zawsze po parunastu sekundach zawsze 2 z ok 11 się pojawiają pomimo zamknięcia procesu i tak w kółko?
okej.Jeżeli to wyłączy procesy które nawet system określił w msconfig jako,nieznany, to okej.jedyny antywir,avg jaki mam,wykrył trochę tracking cookie,nic więcej,a było pełne skanowanie.
procesów pomimo msconfigu nadal bardzo bardzo dużo(za dużo),same się uruchamiają na starcie pomimo odznaczania,ale komputer działa okej,czasem tylko mega zwalnia odtwarzanie muzyki i filmików.