Dzień dobry
28 lipca dostałem alerty z konta google o podejrzanej aktywności na lapku i wylogowało mnie na nim. Zmieniłem jedynie hasła i bezmyślnie temat zbagatelizowałem.
Nad ranem 29 lipca ktoś przechwycił moje konto na facebooku, które miało aktywną sesję na wspomnianym laptopie, zmienił mail oraz hasło. Konto po 24 godzinach udało mi się odzyskać, aktywności na nim nie zauważono. Zmieniłem hasła. Prewencyjnie nie logowałem się już na fb z mojego laptopa. Zajrzałem na konto google sprawdzić urządzenia na których jestem zalogowany. Zobaczyłem obce urządzenie Apple (nie mam nic tej marki) z lokalizacją z Rosji, logowanie było 22 lipca. Wylogowałem je, zmieniłem hasło do google, ale pozostałem z częścią moich kont google aktywnych na moim laptopie.
Dziś 31 lipca z tych właśnie moich kont gmail rozesłano spam na dziwne skrzynki pocztowe z linkami. Spam rozesłano tylko z kont, które pozostały zalogowane na laptopie, który 28 lipca dostał alerty. Na kontach, które były zalogowane wyłącznie na telefonie nic się nie stało. Ponownie sprawdziłem urządzenia, które są zalogowane na moje konta google. Widzę na nich telefon (lokalizacja prawidłowa) oraz mojego aktywnego laptopa, ale ze zmienionymi lokalizacjami, na jednym koncie pokazuje go z Turcji, na innym z Hiszpanii.
Wylogowałem się tym razem już ze wszystkiego na podejrzanym laptopie i usunąłem ciasteczka. Zrobiłem na nim scan FRST oraz RogueKiller antimalware (ten drugi wykrył dwa zagrożenia: instalator „virtualize_this_key.exe” oraz jakiś nowy plik utworzony w plikach przeglądarki Chrome 27 lipca gdzie pozostałe w folderze są datowane na kilka lat wcześniej).
Przesyłam pliki z raportów z prośbą o sprawdzenie i wskazówki jak pozbyć się tego syfu.
Poczekaj na reakcję @iJuliusz Tym czasem na swoim koncie Google, Microsoft, Facebook. Discorda, jak masz i innych włącz weryfikację dwyeyapiwą 2FA. No chyba, że masz to aktywowane.
Masz wersje systemu Win 10 z 2019 r. Aktualna to 22H2.
Ta wersja nie jest przez Microsoft aktualizowana od 2021 r. pod względem bezpieczenśtwa systemu.
Co to oznacza?
Tylko to ze system moze byc zainfekowany ale nie ma zadnej gwarancji że aktualny program AV to wykryje.
Masz wprawdzie oprócz Avasta, Windows defender, który powinien działać w tle ale niestety nie działa.
Przyczyna?
Produkt Program antywirusowy Microsoft Defender napotkał błąd podczas próby aktualizacji analizy zabezpieczeń.
Nowa wersja analizy zabezpieczeń:
Poprzednia wersja analizy zabezpieczeń: 1.393.737.0
Źródło aktualizacji: Centrum firmy Microsoft ds. ochrony przed złośliwym oprogramowaniem
Typ analizy zabezpieczeń: Oprogramowanie antyszpiegowskie
Typ aktualizacji: Pełne
Użytkownik: ZARZĄDZANIE NT\SYSTEM
Bieżąca wersja aparatu:
Poprzednia wersja aparatu: 1.1.23060.1005
Kod błędu: 0x80070070 Opis błędu: Za mało miejsca na dysku.
P.S.
Plik naprawczy sie przyda ale po nim aktualizacja systemu. Bez niej bedziesz miał co chwilę problemy i zero bezpieczeństwa.
Avast zaczął krzyczeć, że frst.exe jest zakażony „idp.alexa53”, więc dałem na kwarantannę i pobrałem go jeszcze raz już bezpośrednio z linków na tym forum.
Wrzucam pliki z ponownego skanu FRST Addition.txt (71,7 KB) FRST.txt (130,7 KB) Shortcut.txt (65,7 KB)
Na początek usunę niepotrzebne wpisy, które pojawiły się w FRST
Nie uda się zapewne zrobić Punktu przywracania, ale opcję taką zostawię w pliku naprawczym
Pobierz ten plik i zapisz w katalogu z FRST, tzn. C:\Users\Dream Machines fixlist.txt (7,2 KB) „Plik naprawczy został utworzony tylko dla Ciebie, nie należy go stosować na innym komputerze”
Uruchom FRST i kliknij Napraw, program wyłączy niepotrzebne procesy, zrobi Punkt Przywracania i zacznie pracę.
@iJuliusz „nie wykryto zagrożeń a jedynie potencjalnie niepożądane aplikacje”, dokładnie jedną - ccleaner’a. Poniżej plik z wynikami raportESET.txt (818 bajtów)
a tutaj nowy skan FRST Addition.txt (69,4 KB) FRST.txt (217,7 KB) Shortcut.txt (66,2 KB)
Dzięki
Dwustopniowa weryfikacja ustawiona. Utworzyłem też jedno nowe konto na gmailu jako „przynętę” i zostawię je do obserwacji przez pewien okres, jak coś mnie zaniepokoi to się odezwę. No i od teraz będę już dbał o porządek oraz aktualizacje.
Na koniec dziękuję raz jeszcze wszystkim a zwłaszcza Tobie @iJuliusz za nieocenioną pomoc.