Zainstalowane sterowniki do karty sieciowe, ale brak netu

Witam.

Ostatnio formatowałam komputer i zainstalowalam system windows XP home Edition

Niestety w ogóle nie chce zadziałać internet :(. Internet mam z kablówki.

Płyta głowna ASUS P5B-E. Zainstałowalam sterowniki które był na płycie do płyty głownej. Ale w menadżerze urządzeń w ogólnie nie widnieje karta sieciowa.

Nie bardzo wiem co już mam robić. Myslalam ze karta sieciowa sie popsuła i kupiłam nowa o numerach : PCI - LAN 8139D-3

POMOCY bo juz nie wiem co mam robic :frowning:

Cześć

Karta sieciowa jest włączona w BIOSie?

Zainstalowałaś sterowniki do chipsetu i karty sieciowej?

Kabel Ethernet poprawnie podpięty do karty sieciowej?

Możesz dokładnie napisać co oznacza:

Sterowiniki które były na plycie do plyty głownej czili chipset i LAN zainstalowałam ale nadal nie ma w menadzeże urzadzen karty sieciowej.

W BIOSIE karta została włączona.

I dalej w menadzeże urzadzen nie wykrywa karty sioeciowej. Kabel ETHERNET jest wsadzony poprawnie.

Internet nie działą tzn nie wczutyje się żadna strona w Explolerze.

Podlaczajac kabel do laptopa wszysto dziala a w komputerze stacjonarnym niestety nie.

Dodane 16.01.2013 (Śr) 14:54

KArta siecowa jest juz w menadzeze urzadzen ale jak wlaczam explolerara to nic sie nadal nie otwiera

Cześć

Pytanie która? Zintegrowana czy tak która kupiłaś? Kabel ethernet jest podłączony pod tą widoczną w menadżerze urządzeń?

goszczynka , proszę zapoznaj się z tą stroną oraz tym tematem, a następnie,używając przycisku image.php?album_id=20&image_id=4038

Kabel. Jset podlaczony pod zintegrowana i ta została właczona.

Cześć

W takim razie napisz czy komputer pobiera adres DHPC z routera / modemu czy samodzielnie wpisujesz adres IP i cała resztę aby połączyć się z siecia?

Sprawdzałaś czy firewall bądź program antywirusowy nie blokuje połączenia z siecią?

Odinstaluj sterownik karty sieciowej i zresetuj komputer a windows sam powinien wykryć kartę lan bez sterownika z płyty

Odinsalowalam steroniki, zresetowałam i komputer wykryl mi nowe urzadzenie. Wlozyłam plyte od plyty glownej i sie zainstalowalo. Teraz pozostało mi tylko skonfigurowanie sieci i mam nadzieje ze zadziala

Dodane 16.01.2013 (Śr) 15:50

Udalo sie, dziala :smiley: dzieki wielkie za pomoc :slight_smile:

nie musiałeś instalować sterownika karty sieciowej bo windows i tak wykrył ale skoro już masz to nic nie rób ale na przyszłość nie instaluj bo czasami z tym sterownikiem są kłopoty