Zainstalowane sterowniki mimo to brak dźwięku


(Misiek281111) #1

Witam

Zainstalowałem sterownik audio do mojej płyty głównej a mimo to dalej nie mam dzwieku? Dla czego? System to WindowsXP SP3 natomiast płyta główna to foxconn NF4SLI7AA-8EKRS2 sterownik pobrałem z [http] konkretnie zaistalowałem "On-Board Audio Drivers". Komputer znajduje sterownik który zainstalowałem jednak pomimo to nie ma dźwięku.


(Cyba91) #2

Instalujesz najpierw chipset http://www.foxconnchannel.com/pl-pl/sup ... -pl0000512

Później dźwięk http://www.foxconnchannel.com/pl-pl/sup ... -pl0000510

Jak nie działa dalej to sprawdź czy w menadżerze urządzeń nie masz nigdzie żółtych wykrzykników, albo znaków zapytania. Jeśli nie to sprawdź czy dźwięk w panelu sterowania nie jest wyciszony i czy jest domyślnie ustawione urządzenie wyjściowe, czyli Twoja karta.


(Witkacy75) #3

Witam.

Prawdopodobnie potrzebne są również sterowniki do LAN (karty sieciowej) i mostka północnego. Znajdziesz je na tej samej stronie. Zobacz w BIOS-ie, czy zintegrowany dzwięk jest włączony (On-Board Audio ON). Pozdrawiam.


(Mariuszr1980) #4

Czasem pomaga instalować na XP SP2 a dopiero później wgrać SP3 (sprawdzone u kolegi).


(Misiek281111) #5

Dzieki za szybką odpowiedź :smiley:

Sterowniki zainstalowałem w takiej kolejności jak podałeś czyli najpierw chipset a potem dźwieku.

W menadżerze urządzeń mam 2 znaki zapytania http://img227.imageshack.us/i/beztytuuth.jpg/ Dźwięk w panelu sterowania nie jest wyciszony. Jak mam sprawdzić jakie urządzenie wyjściowe jest domyślnie ustawione?

W BIOSie zintegrowaną kartę dźwiękową mam ustawioną na "AUTO" mogę ustawić tylko "Enabled"

Które dokładnie sterowniki mam zainstalowac do LAN i Mostka północnego?

Zainstalowanie na nowo Windows'a z SP2 bedzie dla mnie ostatecznością w momencie kiedy wszystkie inne pomysły zawiodą


(Cyba91) #6

Start > Panel sterowania > Dźwięki. mowa i urządzenia audio > dźwięki i urządzenia audio i tam przechodzisz do zakładki AUDIO. I patrzysz czy w 'odtwarzanie dźwięku' jest Twoja karta dźwiękowa.W zakładce "Głos" też zobacz. Poustawiaj w razie czego na Twoją kartę dźwiękową.

Ustaw na Enabled, choć AUTO też jest dobrze. Tu masz jeszcze jakieś sterowniki http://www.foxconnchannel.com/pl-pl/sup ... -pl0000511 , nie wiem dokładnie do czego bo pisze other, czyli pozostałe. Zainstaluj je. BTW. Głośniki dobrze podłączone? Jak odtwarzasz muzykę to leci pasek czasu piosenki? Jeśli tak tzn że odtwarzacz korzysta z karty dźwiękowej. Zobacz czy głośniki są ok.


(Misiek281111) #7

W "odtwarzanie dźwieku" jest ustawiona moja karta dźwiękowa. Głośniki są na 100% dobre. Jak odtwarzam muzykę np na YT to pasek się przesuwa.

W sterownikach other z linku są: Marvell8053, nVRAID, Sil3132. W zasadzie nie wiem od czego one są, zainstalować je?

czy szansa na to ze pomoze tu zainstalowanie SP2 jest duza??

Dobra już zainstalowalem sterowniki z "other" i dalej dzwiek nie dziala

-- Dodane 20.05.2010 (Cz) 15:36 --

Czy jeżeli nie zadziała tu zainstalowanie XP z SP2 to oznacza ze płyta główna nie jest w pełni sprawna??

-- Dodane 20.05.2010 (Cz) 18:38 --

Juz wiem co jest przyczyną mojego problemu. Otóż nie dziala jedno z wejść mini-jack konkretnie to do ktorego podłącza się słuchawki.


(Marcin 1983a) #8

mam problem z dzwiekie. po sformatowaniu nie mam dzwieku. sterowniki do karty dzwiekowej nie dzialaja. karta jest zintegrowana. dell optiplex gx 620. co moge zrobic zeby przywrucic te sterowniki


(Pawelcavalorn19) #9

Rozwiazanie dotyczace tylniego panelu jest proste wystarczy ZWORKI zalozyc tak jak nizej przy zakupie gotowych komputerow jest to domyslnie zakladane jesli skadasz komputer to zazwyczaj jestes zmuszony sam to zrobic alternatywa jest podpiecie przedniego panelu z wyjsciem na sluchawki jesli nie mamy tego robimy tak jak nizej

beztytuukic.jpg