Powinieneś mieć nvidia control panel. Z tego co wiem to tam się ustawia te wszystkie bajery. Poszukaj instrukcji.
Ponoć to robi się tak.
Jak zmienić kartę graficzną w laptopie w przypadku podzespołów NVIDIA? To również nie sprawi Ci kłopotu. Uruchom aplikację NVIDIA Control Panel. Możesz to zrobić za pośrednictwem menu startowego lub klikając prawym przyciskiem myszy na ekran. Wybierz właściwy program i przejdź do konfiguracji. Zacznij od ustawień 3D (Manage 3D Settings). W pierwszej zakładce wybierz w konfiguratorze opcję „High-performance NVIDIA procesor”. Potwierdź dokonane zmiany. Teraz możesz wybrać, który program lub gra powinna korzystać z dedykowanej karty graficznej. To bardzo ciekawe rozwiązanie. Wybierz drugą zakładkę – Ustawienia Programów (Program Settings). Znajdź program lub grę, która Cię interesuje i ustaw, która karta ma je obsłużyć. Jeśli ma to być układ dedykowany, wybierz ‘High-performance NVIDIA procesor” i ponownie zatwierdź zmiany.
A jaki to jest konkretnie model? Informacje znajdziesz wciskając klawisz Windos oraz S jednocześnie, wpisujesz info i uruchamiasz informacje o systemie. Gdzieś w okolicy jednostka magazynowa powinien być podany model laptopa. Wystarczy zaznaczyć myszką i skopiować za pomocą klawiszy Ctrl oraz C.
Możesz też spróbować wywalić sterowniki od kart, pobrać te nvidia, intel, i zainstalować, te starsze producenta.
Czasami to rozwiązuje problem.
UWAGA. czasami w laptopach Lenovo nie wszystko jest takie jak podaje model na obudowie, lub w systemie, czasami są modyfikacje i trzeba poszperać na naklejkach, w BIOSie itp. tym niemniej, jeśli będzie zła wersja BIOSu, to w tym przypadku zwyczajnie o tym poinformuje i nie zrobi.
Nic nie pomogło, o dziwo mam wrażenie, że problem występuje rzadziej, ale wciąż.
Może warto wspomnieć, że od dłuższego czasu podczas słuchania muzyki słyszę (przepięcia?) trzeszczenie w głośnikach/słuchawkach itp. i trzeszczenie ustępuje kiedy pojawia się w/w błąd o braku DirectX na komputerze.
Co sądzicie o całej sytuacji? Wydaję się jakby coś się stało w podzespołach, a nie samym systemie operacyjnym. Jeszcze mam w zanadrzu pomysł na zrobienie formatu komputera i sprawdzę czy coś się zmieni.