Zakazać sprzedaży komputerów z systemem?

Jak ktoś kupuje komputer w częściach to sam wybiera sobie oprogramowanie które chce nabyć.

Drugi aspekt w gotowych zestawach powinna być możliwość wyboru oprogramowania.

Po trzecie nie powinno się kupować gotowych zestawów :stuck_out_tongue:

Dodaj jeszcze 1 odpowiedź:

Kompa nie kupuje się w sklepie, tylko się samemu składa…

Takie stwierdzenie to pokutuje tylko i wyłącznie w krajach, gdzie pomimo niskiej ceny sprzętu, zakup komputera nadal jest dosyć sporym wydatkiem.

W krajach wysoko rozwiniętych koło 75 % stanowią zestawy komputerowe produkowne przez renomowane specjalizujące się w tym firmy, a nie składane w zakurzonej kanciapie z tyłu sklepiku.

I uważasz, że takie kompy są lepsze :P?

Oczywiście że tak, wole firmowy zestaw o 1/3 gorszych parametrach od składaka no name złożnego w stodole przez niewiadomo kogo.

Tak tylko części no-name są właśnie zazwyczaj wkładane do gotowych zestawów :stuck_out_tongue:

chodziło mi o kupienie części samemu i złożenie samodzielnie. A nikt samemu nie kupi części no-name chyba ze jest totalnym idiotą.

W Polsce 75% gotowych zestawów jest opartych o części no-name i złożonych bez sensu. Wystarczy przejrzeć allegro i zobaczyć jak zestawy są poskładane - 4 rdzenie, płyta za parę groszy, 4GB RAM no name, zasilacz tracera i karta pokroju 8500gt lub całkiem zintegrowana i za to ludzie życzą sobie 2tys… bezsens. Co gorsza coraz więcej takich profesjonalnie złożonych komputerów pojawia sie w biedronkach itp a ludzie to biorą :lol: Wystarczy iść do pierwszego lepszego sklepu i zobaczyć oferty gotowych zestawów - też złożone bez sensu. I tak jest nie tylko w Polsce ale wszędzie, za dobrze dobrany gotowy zestaw trzeba zabulić sporo kasy - a za tyle można kupić lepsze części i samemu złożyć. Na dodatek nie masz plomb na obudowie i możesz modyfikować samodzielnie co Ci sie chce. A komputer złożony samemu w niczym nie będzie gorszy od tego, który składałaby renomowana firma…

spójrz na mój zestaw - składałem go sam u siebie w pokoiku - myślisz że jak złożyłby mi go Dell wsadził w ich obudowę z ich logiem to zestaw byłby wydajniejszy? nie… a na pewno byłby droższy

Ja mówię o firmowym zestawie typu:

Dell

Optimus

Vobis

Fujitsu Siemens

itp.

a nie zestawach komunijnych z supermarketu.

Albo bez systemu albo dowolny wybór…sprzedaż z zainstalowanym to wciskanie na siłę, w potężnej większości faworyzowanie jednej firmy, rozumiem, że firmy sprzedające całe zestawy mają umowy i profity z tego względu ale stanowcze NIE dla “gotowców” [-X

Zestawy gotowe jeśli już, to jeśli ma się możliwość, brać DELL… mają trwałe kompy ;-). Ale najlepiej wybrać części i dać komuś/złożyć samemu.

tutaj nie byłbym tego taki pewny… w specyfikacjach nie podają marek pamięci czy nawet płyt głównych, o zasilaczu też nie ma nic wspomniane:

http://sklep.vobis.pl/oferta/komputery/ … black.aspx

zobacz ten komputer - złożony bez sensu

za tę kasę można mieć dużo wydajniejszy zestaw i to z naciskiem na dużo

Ostatnio byłem w Vobisie i z ciekawości spojrzałem z tyłu na nalepkę na zasilaczu. Pisało na nim ‘‘HIPER’’ 400W, na drugim 350W.

W na dodatku te malutkie obudowy, to wszystko się tam dusi :(.

Ja tam mam komputer z Vobisu i nie narzekam. Może i nie jest to najwydajniejszy komputer, ale ludziom, którzy potrzebują komputera do pracy w zupełności taki wystarcza. I nie ma co psioczyć na to, że nie podają dokładnej specyfikacji, a i tak ona zła nie jest jak za te pieniądze.

Ostatnio byłem w Vobisie i z ciekawości spojrzałem z tyłu na nalepkę na zasilaczu. Pisało na nim ‘‘HIPER’’ 400W, na drugim 350W.

Bartek, a teraz powiedz mi czy w zestawach w innych sklepach są jakieś lepsze zasilacze??

jak są zasilacze Hiper to jest ok, to dobre zasiłki

:lol:

za 2400zł kupisz dużo lepszy sprzęt od tego:

http://sklep.vobis.pl/oferta/komputery/ … black.aspx

zestaw za 2400zł

Core2 Duo E8200

Foxconn P35A-S

2GB Transcend AXERAM 800MHz

Galaxy GeForce 8800GT 512MB

Pioneer DVR-212D

WD 320GB WD3200AAKS

Amacrox Warrior ax450-pnf

CoolerMaster ELite 331

i masz tutaj lepszego proca (chłodniejszy, wydajniejszy) co prawda nie 4 rdzenie ale tego nic praktycznie nie wykorzystuje. Do tego dużo lepsza płyta główna, 10x wydajniejsza karta graficzna, bardziej krętliwy RAM, wydajny i cichy dysk twardy.

No dobra, ale dla ludzi którzy potrzebują komputera do pracy, a nie do grania w Crysisa jest on i tak dobrym wyborem. Jak ktoś nie zna się na kompach to taki mu starczy w zupełności i nie rozumiem dlaczego tak uczepiliście się tego Vobisu??