Potrzebuje zakupić dysk twardy który podziele na partycje SYSTEM i DANE. Może ktoś przybliży mi jak ma się sprawa z dyskami typu eco itp.
Wbrać musze z poniższych propozycji nie ukrywam że skłaniam się do 103SJ i troche krzywo patrze na dyski typu eco przydało by się także 2TB i 7200rpm ale może doradzicie coś leprzego…
Ja z innej beczki. Musisz teraz na już kupić ten dysk? Ceny poszybowały w górę i pewnie będą rosły (ale spadną jak fabryki wznowią produkcję). Jeszcze we wrześniu można było kupić WD WD20EARX za… 250zł! A teraz jak sam podajesz 649zł.
Ja mam HD103SI 1TB jest w wersji eco i zero problemow, szybki transfer plikow, jest wogole nieslyszalny, temperatury kolo 32 stopni w niewentylowanej budzie… mam go od roku i polecam, jestem 100% zadowolony
JAK bede miał kase to kupie bo pamiętaj Towarzyszu że niewiadomo jaki dasz procesor ile ramu to dysk jest kulą u nogi pc a taki raptor potrafi dodać pc skrzydeł
@lukass1983 - przy takiej sumie wolałbym kupić dysk SSD - mniejsze czasy dostępu, szybsze niż dyski talerzowe i w tej cenie bardziej korzystny stosunek pojemności do ceny.
Zgodzę się, że ssd lepsze ale ich trwałość nie jest zbyt dobra i trzeba pamiętać że dysk jest najwolniejszą częścią komputera a Nescafe chodzi o 2TB więc ssd nie wchodzi w gre poniewż takich chyba nie ma a jakby były to kosztowałyby tyle co samochód. Z tych dysków co wymienił Nescafe to tylko SAMSUNG HD 103 SJ. DYSK MUSI MIEĆ 7200OBR/MIN W PRZYPADKU ZWYKŁEGO NAPĘDU. 5400OBR/MIN ZAMULI SYSTEM
A co szkodzi do normalnego PC dać Raptora. Przecież po to ma on złącze SATA a nie SCSI, żeby pasował do płyt głównych na SATA. DYSKI SATA podłączymy do płyty z SCSI ale odwrotnie nie
Dyski ecogreen zdecydowanie warto kupować, ale one nie nadają się na partycję systemową tylko na magazyn danych. Tam sprawdzają się bardzo dobrze. Posiadam Samsunga F3EG i gorąco polecam. Na partycję systemową to tylko dyski 7200 obr/min typu Samsung F3, czy Seagate Barracuda 7200.12, a najlepiej to dysk SSD. Sęk w tym, że jak koledzy wyżej zauważyli, ceny są teraz kosmiczne i jest to najgorszy okres na kupowanie dysków twardych.