Witam,
Mój znajomy chciałby kupić jakąś kartę graficzną, może być używka do 600zł. Wstępnie mu zaproponowałem GTX’a 1060 ale odparł, że niestety nie ma takiej możliwości, gdyż nie posiada monitora z cyfrowym wejściem.
Moim zdaniem za 500 zł GTX 960 4gb, ale to tylko moja opinia, jak Wy myślicie?
Nowy RX 570 4GB za 640 zł + nie wiem czy na x-kom z którymś kodem nie ma 30 zł taniej do końca roku.
Pisałem, że ma tylko wejście analogowe i raczej nie ma jak podłączyć i mówił, że nie chce tracić na jakości obrazu, jest programistą i potrzebuje 3 monitory by mógł łatwiej tworzyć kod. A obecna karta ma tylko 2 złącza, która “działają”.
To to ma być karta do programowania tylko? To na co mu taka za 600 zł? I we wszystkich 3 monitorach ma złącza D-Sub (analogowe)? To niech lepiej pomysli o tańszej karcie a nowych (używanych) monitorach z chociaż DVI. Będzie miał wyraźny zysk w jakości.
(nie znam mointora z włącznie D-Sub, który byłby lepszy niż tanie za 150-200 zł)
1 monitor HDMI, 2 DisplayPort i niestety 3 analogowy. Ma okazjonalnie grać i żeby była w miarę wydajna.
To co za problem użyć dobrej przejściówki DVI->D-Sub?
I wtedy idealny będzie taki RX jak polecił kolega wyżej.
To znaczy DVI-D>VGA? A straci dużo na jakości ekranu?
Np. taki https://allegro.pl/oferta/konwerter-dvi-d-meski-na-vga-monitor-przejsciowka-7413425133?utm_source=google&utm_medium=cpc&ev_campaign=_ELKTRK_PLA_Komputery&ev_adgr=Akcesoria+(Laptop%2C+PC)&gclid=Cj0KCQiA6ozhBRC8ARIsAIh_VC3ZRWdsVuCyrNogNhejqDDtwvOFeC43qqKvMZml6n7FrbCPIntt-GoaAlPvEALw_wcB&gclsrc=aw.ds?
Adaptery od Savio np. HDMI>VGA są dobrej jakości? Wiesz coś może o tym?
Kolega rozważa też zakup GTX 1060 3gb.
Bez różnicy. A jakość zależy w dużej mierze od samego kabla, złącza też w monitorze…jak to z sygnałem analogowym w końcu. 
Jeżeli chodzi o wydajność kart:
RX 580 8GB = 1060 6GB > RX580 4GB > 1060 3GB > RX 570 > 1050 Ti
A ten GTX 960 4GB?
Porównywalny z 1050 ti.
Dorzucając starszą generacje Geforce’a:
RX580 8GB=1060 6GB > RX580 4GB > 1060 3GB > RX570 > GTX 970 > 1050 Ti > GTX 960
Różnica między 1060 3GB - RX570 i GTX 970 jest bardzo mała, więc tutaj czaił bym się na dobrą ofertę którejś z nich.
Kolega posiada jakiegoś Corsaira 450W nie wiem dokładnie jaki model, ale bodajże VS, najbardziej mi się ten model kojarzy jak mi mówił specyfikację telefonicznie. I teraz pytanie, czy ten Corsair utrzyma tego GTX’a 970 np… z i7 4770?
Tylko po co używaną grafikę jak może mieć nową?
PS: kędyś bywał chomiczku jak Cię nie było, smutno tu bez Ciebie 
Zależy mu na jak najwydajniejszej i wchodzi w grę używka.
Jak wydajność taka sama, a dostanie nową z gwarancją to po kiego grzyba?
O co Ci dokładnie chodzi? Niby nie ma zaufania do Radeonów, kiedyś miał z nimi problemy i nie dało się ich rozwiązać. Ostatecznie przeszedł na GeForcy.
Jak taki zakochany w NVidia to polujcie na GTX1060 3GB.
Ja bym odpuścił 960 i rozważał tylko 10xx lub 5xx 
Powód prozaiczny: wiek. Nie mówię, że gwarancja jest 100%, ale np. wytrzymałość lutowania czpiu i dalej artefakty, statystycznie prędzej na zawał kopnie 50, nie 30, latek 
Ale jest problem z tym jednym monitorem analogowym, nie chce stracić na jakości obrazu a tylko GTX 9xx mają jeszcze DVI-I. To ten VS450 utrzyma tą 970-tke?
Utrzyma.