Zakup karty graficznej

Witam,
Mój znajomy chciałby kupić jakąś kartę graficzną, może być używka do 600zł. Wstępnie mu zaproponowałem GTX’a 1060 ale odparł, że niestety nie ma takiej możliwości, gdyż nie posiada monitora z cyfrowym wejściem.
Moim zdaniem za 500 zł GTX 960 4gb, ale to tylko moja opinia, jak Wy myślicie?

Nowy RX 570 4GB za 640 zł + nie wiem czy na x-kom z którymś kodem nie ma 30 zł taniej do końca roku.

Pisałem, że ma tylko wejście analogowe i raczej nie ma jak podłączyć i mówił, że nie chce tracić na jakości obrazu, jest programistą i potrzebuje 3 monitory by mógł łatwiej tworzyć kod. A obecna karta ma tylko 2 złącza, która “działają”.

To to ma być karta do programowania tylko? To na co mu taka za 600 zł? I we wszystkich 3 monitorach ma złącza D-Sub (analogowe)? To niech lepiej pomysli o tańszej karcie a nowych (używanych) monitorach z chociaż DVI. Będzie miał wyraźny zysk w jakości. :slight_smile: (nie znam mointora z włącznie D-Sub, który byłby lepszy niż tanie za 150-200 zł)

1 monitor HDMI, 2 DisplayPort i niestety 3 analogowy. Ma okazjonalnie grać i żeby była w miarę wydajna.

To co za problem użyć dobrej przejściówki DVI->D-Sub? :slight_smile: I wtedy idealny będzie taki RX jak polecił kolega wyżej.

To znaczy DVI-D>VGA? A straci dużo na jakości ekranu?
Np. taki https://allegro.pl/oferta/konwerter-dvi-d-meski-na-vga-monitor-przejsciowka-7413425133?utm_source=google&utm_medium=cpc&ev_campaign=_ELKTRK_PLA_Komputery&ev_adgr=Akcesoria+(Laptop%2C+PC)&gclid=Cj0KCQiA6ozhBRC8ARIsAIh_VC3ZRWdsVuCyrNogNhejqDDtwvOFeC43qqKvMZml6n7FrbCPIntt-GoaAlPvEALw_wcB&gclsrc=aw.ds?
Adaptery od Savio np. HDMI>VGA są dobrej jakości? Wiesz coś może o tym?
Kolega rozważa też zakup GTX 1060 3gb.

Bez różnicy. A jakość zależy w dużej mierze od samego kabla, złącza też w monitorze…jak to z sygnałem analogowym w końcu. :slight_smile:

Jeżeli chodzi o wydajność kart:
RX 580 8GB = 1060 6GB > RX580 4GB > 1060 3GB > RX 570 > 1050 Ti

A ten GTX 960 4GB?

Porównywalny z 1050 ti.

Dorzucając starszą generacje Geforce’a:
RX580 8GB=1060 6GB > RX580 4GB > 1060 3GB > RX570 > GTX 970 > 1050 Ti > GTX 960

Różnica między 1060 3GB - RX570 i GTX 970 jest bardzo mała, więc tutaj czaił bym się na dobrą ofertę którejś z nich.

Kolega posiada jakiegoś Corsaira 450W nie wiem dokładnie jaki model, ale bodajże VS, najbardziej mi się ten model kojarzy jak mi mówił specyfikację telefonicznie. I teraz pytanie, czy ten Corsair utrzyma tego GTX’a 970 np… z i7 4770?

Tylko po co używaną grafikę jak może mieć nową?
PS: kędyś bywał chomiczku jak Cię nie było, smutno tu bez Ciebie :grin:

Zależy mu na jak najwydajniejszej i wchodzi w grę używka.

Jak wydajność taka sama, a dostanie nową z gwarancją to po kiego grzyba?

O co Ci dokładnie chodzi? Niby nie ma zaufania do Radeonów, kiedyś miał z nimi problemy i nie dało się ich rozwiązać. Ostatecznie przeszedł na GeForcy.

Jak taki zakochany w NVidia to polujcie na GTX1060 3GB.

Ja bym odpuścił 960 i rozważał tylko 10xx lub 5xx :wink:
Powód prozaiczny: wiek. Nie mówię, że gwarancja jest 100%, ale np. wytrzymałość lutowania czpiu i dalej artefakty, statystycznie prędzej na zawał kopnie 50, nie 30, latek :wink:

Ale jest problem z tym jednym monitorem analogowym, nie chce stracić na jakości obrazu a tylko GTX 9xx mają jeszcze DVI-I. To ten VS450 utrzyma tą 970-tke?

Utrzyma.