Chcialbym się dowiedzieć, jak wygląda zakup laptopa bez systemu. Jest takich trochę na rynku. Mam możliwość kupienia legalnie i za grosze Windows 7 Ultimate BOX. Na pewno laptop po zainstalowaniu czystego systemu bez tych producenckich menadżerów nie wiadomo czego będzie dzialal szybciej. Zastanawia mnie tylko kwestia sterowników. Producent dostarcza je wtedy na plycie czy trzeba sobie pobrać ze stron supportu? Podkreślę, że chodzi mi o laptopa fabrycznie bez systemu a nie takiego zwykego, w którym mogę sobie pousuwać wszystkie partycje i “ręcznie go wyczyścić”. Kupowal ktoś taki sprzęt?
No jasne, że lepiej takiego fabrycznego bez systemu, bo nie ma tych śmieci co producent instaluje. Możesz z tych płytek zainstalować sterowniki. Lecz radzę z internetu pobrać oprogramowanie ponieważ może być bardziej aktualne.
W przypadku Windowsa 7 sterowniki to sprawa drugorzędna! Pytanie, czy ten laptop nadaje się dla Windowsa 7? To jest sprawa pierwszorzędna! Jeśli tak, to Windows 7 zainstaluje sam większość sterowników. Ewentualną resztę pobierasz i instalujesz ze strony firmowej laptopa i po robocie. Oczywiście, dobrze jest całość systemu, łącznie ze sterownikami, zaktualizować na witrynie Windows Update.
Mam w posiadaniu Asusa, którego kupiłem bez systemu. Wszystkie, najnowsze, sterowniki pobrałem ze strony Asus’a. Każdy producent udostępnia sterowniki do swoich laptopów.