Cześć, przymierzam się to zakupu laptopa standardowego 15,6’’, laptop ogólnie do domu, czyli raczej standardowe rzeczy, przeglądarka, muzyka, film, dokumenty i raczej nic więcej.
Laptop ogólnie będzie użytkowany praktycznie stacjonarnie, ale ze względu na mobilność właśnie w ten tym komputera stawiam.
Ogólnie interesuję mnie komputer z dyskiem SSD + HDD, z czego ten pierwszy byłby na system + oprogramowanie, a hdd na zdjęcia/filmy których mam dosyć, dosyć bo obecnie mam zajęte ok. 400GB
Myślałem nad grafiką dedykowaną, ale stwierdziłem, że wystarczy mi raczej zintegrowana, gdyż w gry nie gram…
Myślałem o:
lub
Który bardziej polecacie, ew… podajcie swoje propozycję
Wyszłoby, ze Ryzen niec lepszy. Przegrywa nieco w grafice, która i tak jest dobra na integrę, a w procesorze, to klasa wyżej Oba w sumie sa podobne, choć Ryzen prawdopodobnie będzie nieco chłodniejszy w grach - niema dodatkowej karty
Skoro laptop do typowo domowych zastosowań, bez gier, to poszedł bym bardziej w praktyczną i estetyczną stronę. A w tej wygrywa Vivobook, czyli klon Macbooka:
Jest jeszcze w czerwonej i białej (!! ) wersji kolorystycznej.
Chodzi Ci o klawiaturę numeryczną? Bo “fizyczne klawisze cyfr” masz też na klawiaturze Asusa, tylko ten jeden rząd nad literami, i do ich użycia nie potrzeba żadnego przyciskania dodatkowego klawisza. Mylisz z funkcyjnymi pod klawiszami F1-F12.
Pytanie też ile autor ma(miał) poprzedniego laptopa?
Tak z doświadczenia pytam, bo przy “internecie” procki starzeją się szybciej nieco od grafiki (przeładowanie skryptami).
Wydajniejszy jest Ryzen 5 choć w domowych warunkach tego nie odczujesz. Choć patrząc na ten budżet praktycznie nic lepszego nie znajdziesz Acer Aspire 3 Ryzen 5/8GB/240+1000/Win10 FHD
Ogólnie laptop mam od ok. 3-4 lat (Toshiba C660, procesor i3 m380 2x~2.5ghz + 3gb ram) i zmieniam go po prostu dlatego, że obecnego chcę “oddać w inne cele”, a nowy do domu dla siebie…, z tym, że właśnie zależy mi troszkę na większym dysku dlatego też takie wymagania…
Najwyżej przejdę się jeszcze po sklepach i zobaczę, a jak wygląda sprawa np.: kupna takiego laptopa w Euro RTV AGD i później dołożenie sobie dysku ? bo nigdzie właśnie nie ma opisanych takich rzeczy w sklepach