Zakup laptopa

Witam.
Żona zaczęła swą przygodę z obróką zdjęć. Potrzebny jej laptop z jak najlepszym odzwierciedleniem kolorów sRGB/Adobe. Oczywiście przystępna cena mile widziana. Najlepiej 17".

Nie podałeś budżetu. Nie zaszkodzi też podać programu, w którym będzie działać małżonka.

Jeśli faktycznie zależy Ci na wiernym odwzorowaniu kolorów to celuj raczej w zewnętrzny monitor i kalibrację. Bez kalibracji nawet monitory jednego producenta (ten sam model) mogą się różnić znacznie między sobą wyświetlanym obrazem…

1 polubienie

Wiem, że laptopy do obróbki zdjęć nie są sprzętem tanim. Max 7500 - 8000. A żona zamierza pracować na Adobe Lightroom.

Z miłą chęcią bym zakupił komputer stacjonarny i monitor. Problem polega na tym, że miejsca brak na takie cuda :confused:

Co ja bym polecił to:

• CPU minimum 4 rdzenie o częstotliwości “od” >= 2GHz
  • GPU z pamięcią własną >= 4GB
  • RAM 16GB
  • SSD >= 500GB (+ ewentualnie HDD na magazyn)
  • Matryca ekranu IPS

Generalnie trafisz pewnie w tzw. półkę laptopów gamingowych, np. taką.
Jeśli upatrzysz sobie już jakiś model to testów/ocen jego matrycy szukaj tu.

Chyba lekko przesadzasz, nawet więcej niż lekko.
Programy graficzne, nie mówimy o modelowaniu 3d, nie obciążają aż tak karty graficznej. Wystarcza zwykła integra Vegi,

Czyżby?
"Graphics processor acceleration requirements
AMD: Radeon GPU with DirectX 12 or OpenGL 3.3 support.
Intel: Skylake or newer GPU with DirectX 12 support.
NVIDIA: GPU with DirectX 12 or OpenGL 3.3 support.
OpenGL 3.3 and DirectX 10-capable video adapter for GPU-related functionality.
1 GB Video RAM (VRAM). 2 GB of dedicated VRAM (4 GB recommended) for large, high-resolution monitors, such as 4K- and 5K-resolution monitors.

Tak czyżby, to jasno zostało napisane 2-4 GB vram dla rozdzielczości 4-5K.
W laptopie znajdziesz FULL HD, no może 2K, ale 5K matrycy w normalnej cenie nie znajdziesz.
Innymi słowy Twojarada miałaby sens do stacjonarnego monitora, nie do 17 calowego mikrusa gdzie praca na 4-5k to absurd. Zakup takiej karty jest bez sensu, Ona nie ma takiego monitora, te wymagania jej nie dotyczą :smiley:

Co sądzicie o takim lapku?

Bądź taki.

Tylko chyba chciałbym dołożyć jeszcze 16GB RAM. :wink:

Pomijając wszystko inne masz dokładnie to co napisałem:
1920 x 1080 (FullHD) + karty z kosmosu, procesory też kosmiczne.
W wiedźmina, Cuberpunka pograsz, ale nie jest to typowy sprzęt do grafiki.

Powiedziałbym, że bez porządnego monitora 5 tysięcy wyrzucasz niewykorzystane w błoto.

Cholera…to ja już głupi jestem :wink:

Te MSI mają ekrany TN o średnich kątach widzenia. Ale pokrycie sRGB może być dobre.

Ogólnie na 17 calowym monitorze będzie jej ciężej pracować (długo!), druga sprawa: czy rozdzielczość FULL HD nie jest za mała.Karta graficzna jest ważna, procesor też, to jednak zależy od skomplikowania projektu.

Przy FULL HD z grafiką powinna dac radę i5 + 1050, najważniejszy jest ten monitor na który nie macie miejsca, bo na laptopie średnio jej bezie szło…

Póki co zaczna przygodę z obróbką zdjęć. Nie będą to jednak projekty graficzne na miarę bilbordów. To raczej sprawy związane ze zdjęciami rodzinnymi typu komunie , urodziny dzieci itp.

Teraz mamy 4letniego lapka, który jednek nie wytrzymuje wymagań Ligtroomu.

Jeśli mógłbym prosić o jakieś sensowne przykłady wg Was będę bardzo wdzięczny.

Taki ecoś to na 2500U i integrze można, ale idąc odrobinkę ambitniej coś w ten deseń cenowo-wydajnościowy: https://www.x-kom.pl/p/488913-notebook-laptop-173-lenovo-ideapad-330-17-i5-8300h-12gb-1tb-gtx1050-szary.html - procek OK, karta takie rozsądne minimum i całość FULLHD powinna uciągnąć w Light.

Najlepiej z ssd m.2

Przepraszam, ale co niektórzy piszą bzdury.
Żaden laptop (czywiście jeżeli chodzi o matryce a nie wydajność) nie nadaje się do obróbki zdjęć.
MSI z IPS - sam mam MSI GF63 RD - fajny obraz, nie męczy wzroku, ale do Worda i gier.
Takiej matrycy nie skalibrujesz nawet kalibratorem sprzętowym.
Naitaszy monitor amatorki do grafiki do około 2000 zl.
Jezeli chczesz wydać 7000 - 8000 zł to proponuje(jeżeli nie grasz najnowsze wymagające gry) np. MSI GF63 RC lub droższy RD i monitor EIZO 24’’ ColorEdge CS2420-BK lu droższy jak cię stać

1 polubienie

A jakie parametry ma Twój obecny laptop (odnieś się do tych, które wymieniłem)?