Po długim użytkowania mojego PC, postanowiłem przesiąść się na coś bardziej wygodnego, czyli laptopa. Nie bardzo ogarniam temat wydajności tych sprzętów, dlatego mam ogromną prośbę do Was w wyborze nowego laptopa. Mój budżet wynosi max 2800zł i chciałbym w tej cenie znaleźć coś, co będzie mi służyć przez lata, przede wszystkim w wygodnym przeglądaniu internetu i oglądaniu filmów w wysokiej rozdzielczości. Znalazłem dwa modele, które na obecną chwilę mnie zaciekawiły:
Według Was, który laptop lepiej by się spisywał do moich niewielkich wymogów?
Jesteś swiadomy, że 15 nie ejst optymalna do oglądania filmów?
O ile nie chcesz często przenosić, to bym w 17 szedł.
laptop 2. błyszcząca matryca, przy sońcu będzie mniejszy komfort, brak karty, mocny procek
laptop 1. matowa matryca, słabszy ale nadal OK procek, na start dorzucasz 150 zł w 8 GB kość ram i nawet dysk HDD nie będzie tak bolał, bo swapa prawie nie zobaczysz. No i jest “jakaś” grafika znośna.
Doskonale, kompletnie nie zależy mi na oglądaniu filmów w rozdzielczości 4K, bo i tak pewnie będzie łapał zadyszkę.
Zdecydowanie 15 calowy ekran wystarczy
Po prostu zależy mi na laptopie, który jeszcze w przeciągu kilku lat będzie działał jak należy, kiedy to wszystko teraz staje się bardziej wymagające, nawet te nieszczęsne przeglądarki.
No i w efekcie dostałeś dwa sprzęty idące już w gaming
W dużecie 2800 już wchodzi powoli taki sprzęt.
Do Twoich zadań wystarczyłby spokojnie 2500 lub dowolna i5 8XXX Intela, z racji lepszej integry brałbym 2500U, ale Intel też podoła z Twoimi filmami, może i5-2400 by się udławił Wtedy powinieneś zamknąć się w okolicach 2200, lepiej weź wersje z 4 GB RAM, drugą 8GB kość dołożysz sam, ale o tym już mówię. Gdybyś chciał iść w Ryzena, to teraz wchodzą “nowsze” laptopy z 3500U. Wrzuć może co Ci się podoba ocenimy.
Tak, specjalnie dałem gamingowy, przez to że gry są wymagające a jego zadania codziennie nie to chyba wniosek jest prosty - Wytrzyma dłużej w sensie nie będzie klatkował
Dell nie opłaclany nic ciekawego nie ma a kosztuje dużo.
Acer Nitro lepiej tylko dokłada dużo do grafiki chociaż o grach nic nie napisał więc moim zdaniem nie warto.
i5-6200U też nie porównuj do 8 generacji bo przeskok jest bardzo duży.
Moim zdaniem szukaj modelu z lepszym wykonaniem i wyposażeniem
Matryca FULL HD IPS z dobrymi kąta widzenia, solidne aluminiowe wykonanie przy tym ciekawy design, procesor 8 generacji, lekka i smukła obudowa waga 1,86 kg na laptopie 15 cali to bardzo dobry wynik, możliwość zamontowania dwóch dysków, wygodna klawiatura, przyzwoite głośniki.