Zakup nowego laptopa

Witam serdecznie,

Po długim użytkowania mojego PC, postanowiłem przesiąść się na coś bardziej wygodnego, czyli laptopa. Nie bardzo ogarniam temat wydajności tych sprzętów, dlatego mam ogromną prośbę do Was w wyborze nowego laptopa. Mój budżet wynosi max 2800zł i chciałbym w tej cenie znaleźć coś, co będzie mi służyć przez lata, przede wszystkim w wygodnym przeglądaniu internetu i oglądaniu filmów w wysokiej rozdzielczości. Znalazłem dwa modele, które na obecną chwilę mnie zaciekawiły:

Według Was, który laptop lepiej by się spisywał do moich niewielkich wymogów?

Z góry dziękuję

Jesteś swiadomy, że 15 nie ejst optymalna do oglądania filmów?
O ile nie chcesz często przenosić, to bym w 17 szedł.
laptop 2. błyszcząca matryca, przy sońcu będzie mniejszy komfort, brak karty, mocny procek
laptop 1. matowa matryca, słabszy ale nadal OK procek, na start dorzucasz 150 zł w 8 GB kość ram i nawet dysk HDD nie będzie tak bolał, bo swapa prawie nie zobaczysz. No i jest “jakaś” grafika znośna.

Doskonale, kompletnie nie zależy mi na oglądaniu filmów w rozdzielczości 4K, bo i tak pewnie będzie łapał zadyszkę.

Zdecydowanie 15 calowy ekran wystarczy :slight_smile:

Po prostu zależy mi na laptopie, który jeszcze w przeciągu kilku lat będzie działał jak należy, kiedy to wszystko teraz staje się bardziej wymagające, nawet te nieszczęsne przeglądarki.

Masz :slight_smile:
Mieści się w budżecie także spoko opcja, skoro ma nie być do gierek :stuck_out_tongue:

1 polubienie

polecam

No i w efekcie dostałeś dwa sprzęty idące już w gaming :slight_smile:
W dużecie 2800 już wchodzi powoli taki sprzęt.
Do Twoich zadań wystarczyłby spokojnie 2500 lub dowolna i5 8XXX Intela, z racji lepszej integry brałbym 2500U, ale Intel też podoła z Twoimi filmami, może i5-2400 by się udławił :wink: Wtedy powinieneś zamknąć się w okolicach 2200, lepiej weź wersje z 4 GB RAM, drugą 8GB kość dołożysz sam, ale o tym już mówię. Gdybyś chciał iść w Ryzena, to teraz wchodzą “nowsze” laptopy z 3500U. Wrzuć może co Ci się podoba ocenimy.

Tak, specjalnie dałem gamingowy, przez to że gry są wymagające a jego zadania codziennie nie to chyba wniosek jest prosty - Wytrzyma dłużej w sensie nie będzie klatkował :stuck_out_tongue:

A co sądzicie o tym?

Mam w swoim " starym " laptopie procka i5-6200U i powiem ci że taki średni.
Jeżeli laptop na 3 lata max to bierz.

…bo masz dwa rdzenie tylko :wink:

Zestawienie jasne, oczywiście w testach różnych sa róznice, ale tendencja pewnie podobna:
Intel Core i5-8250U @ 1.60GHz 7685
Intel Core i5-6200U @ 2.30GHz 4020
AMD Ryzen 3 PRO 2200G 8042

Nie jest to więc taki złom, że za 3 lata przeglądarka nie pójdzie, pójdzie i za 5, ale o grach, programowaniu itp. (poważniejszym) zapomnij :wink:

Dokładnie więc lepiej znaleźć coś rozsądniejszego … :smiley:

Dell nie opłaclany nic ciekawego nie ma a kosztuje dużo.
Acer Nitro lepiej tylko dokłada dużo do grafiki chociaż o grach nic nie napisał więc moim zdaniem nie warto.
i5-6200U też nie porównuj do 8 generacji bo przeskok jest bardzo duży.

Moim zdaniem szukaj modelu z lepszym wykonaniem i wyposażeniem

Matryca FULL HD IPS z dobrymi kąta widzenia, solidne aluminiowe wykonanie przy tym ciekawy design, procesor 8 generacji, lekka i smukła obudowa waga 1,86 kg na laptopie 15 cali to bardzo dobry wynik, możliwość zamontowania dwóch dysków, wygodna klawiatura, przyzwoite głośniki.

Alternatywy