Zakup nowego smartfona ze stajni Xiaomi z dużą baterią

Myślę nad zakupem nowego smartgona od firmy Xiaomi. Im więcej przeglądam te wszystkie specyfikacje, recenzje tym bardziej jestem głupi:P.
Zakres cenowy to max 750zł, generalnie im mniej tym lepiej, ale tak by starczył na jakieś 4-5 lat. Priorytetem jest bateria (min. 4000mAh i generalnie normalny czas na baterii) oraz proste rootowanie, z zakupem telefonu na terenie wawy. I raczej obsługa B20, często chodzę po terenach leśnych lub jestem na wsi. Na codzień LTE mam wyłaczone LTE całkiem i korzystam wyłacznie z HDSPA, jednak u mnie na wsi LTE to jest niezłe przyśpieszenie względem słabo zasięgowego HDSPA i wolałbym by tel pod tego typu względem nie był słabszy od obecnego modelu (Samsung G360F).

Telefon miałby służyć w zasadzie tylko do SMS i GPS, jednak czas na baterii na wyjazdach jest istotny.

Wypatrzyłem modele Redmi 5 Plus, ale jest chyba za wielki, Redmi Note 4, Redmi Note 4 Pro (nie bardzo wiem czy oba modele się różnią), Redmi Note 4x (chyba nie ma B20), używany Redmi Note 3 Pro. Kiedyś opłacalny był Redmi 4x, ale ceny skoczyły do góry i nie wiem czy jest zbyt przyszłościowy.

Redmi Note 5?

jest droższy, a w sumie nic nowego ponad powyższe modele nie wprowadza.

Redmi Note 4 Pro, upewnij się tylko co do tego, by miał B20 (chyba Sferis takie sprzedaje, ale głowy nie dam). Możesz też poszukać nówki/używki Redmi Note 3 Pro (wersja Kate).

Polecam rddmi 4x wersja global .Obsługuje lte b20

Mi A1 sprawdzałeś?

Ja bym wszedł w Redmi Note 5 Plus https://www.sferis.pl/smartfon-xiaomi-redmi-5-plus-lte-bluetooth-gps-wifi-dualsim-64gb-android-71-zloty-p567497. 4 GB ram, 64 GB pamięci wewnętrznej, 4000mAh baterii i telefon nowszy z IV kwartału 2017 roku.

Xiaomi Redmi Note 4 4/64GB starszy od note 5 ale z oficjalnej dystrybucji z pewna gwarancją!

Sferis i proliny nie mają gwarancji w Polsce https://www.pepper.pl/comments/permalink/1034530

Dobrze pod tym względem wypada REDMI NOTE 4 - chociaż jest to model już nieco starszy. Pojemna bateria 4100 mAh + wsparcie dla technologii szybkiego ładowania, co nie jest często w telefonach xiaomi w tym segmencie.

Myślałem właśnie nad Note 4 i Redmi 4x. Gdzieś ktoś wspomniał na FB, że Note 4 nie ma zbyt stabilnego GPS. Szybko ładowanie nie ma znaczenia, ładuje pewnie większym prądem co pewnie skraca żywotność samej baterii.

On jest ogromny i to jego główna (poza braku wymienności baterii) wada. 18cm długości, trochę dużo, choć sam model chodzi taniej niż starszy Redmi 4x, ale mniej poręczny.

Ma 3000mAh.

Chyba najbardziej będzie pasował ten Redmi 4x w wersji 3/32GB. Go się chyba łatwo rootuje, nie jest za dużo, a w opiniach raczej chwalą za czas działania na baterii.