chciałbym zakupić nowy zasilacz do komputera bo stary Modecom Feel2 350W już umarł.
Mój wybór padł na zasilacz Aerocool VP-450 450W, jednak mam pewne wątpliwości dotyczące wewnętrznego wentylatora. Otóż jest on skierowany do góry a ja w swojej obudowie nie mam na górze stosownego otworu i stąd moje pytanie, czy ten wentylator może być skierowany (a może powinien?) do środka obudowy i może dmuchać na procesor?
Obecny modecom ma wentylator umieszczony z boku swojej obudowy a w środku obudowy komputera znajduje się tylko kratka.
Oto zdjęcia obu zasilaczy:
Modecom:
aerocool:
mam nadzieję, że zrozumiecie mnie
Chciałbym również wymienić grafikę bo od czasu śmierci 7300gs jadę na zintegrowanej która wywala artefakty, czy polecicie mi jakąś bardzo tanią grafikę do 50zł? Może być radeon - dla mnie bez różnicy. Moja płyta główna to Gigabyte Vm900m. Nie gram w żadne gry więc jedyne wymagania to żeby wyświetlała obraz i odtwarzała filmy (nie w jakości HD) w miarę płynnie.
coś ci sie pomieszało albo ktoś ci głupot nagadał. wentylator nie jest skierowany do góry tylko na dół i on nie dmucha na prosecor tylko wciąga powietrze a rodzaj montażu zależy od obudowy, jak masz zasilacz na górze to normalnie montujesz wentylatorem w dół do środka obudowy, jak na dole to również wentyaltorem w dół obudowy.
jeśli tak ci powiedzieli w sklepie to osobiście nigdy nic bym tam nie kupował. powietrze właśnie jest wciągane przez ten wentylator a wydmuchiwane z boku przez tą kratke koło włącznika, zamontuj sobie w standardowej obudowie zasilacz wentylatorem do góry a zobaczysz jak szybko się ugotuje i spali.
ten wentylator montuje się tak by tabliczka znamionowa - ta szara nalepka z napisem VP 450 była widoczna po zdjęciu obudowy, czyli tej blachy z lewej strony “budy”.
Jeśli nie masz kratek wentylacyjnych na górze/dole obudowy, to ustawiasz zasilacz wentylatorem do środka obudowy, tak, żeby zasysał ciepłe powietrze i wydmuchiwał je na zewnątrz.