Zakup nowego zasilacza - pytanie dotyczące wentylatora

Dzień dobry,

chciałbym zakupić nowy zasilacz do komputera bo stary Modecom Feel2 350W już umarł.

Mój wybór padł na zasilacz Aerocool VP-450 450W, jednak mam pewne wątpliwości dotyczące wewnętrznego wentylatora. Otóż jest on skierowany do góry a ja w swojej obudowie nie mam na górze stosownego otworu i stąd moje pytanie, czy ten wentylator może być skierowany (a może powinien?) do środka obudowy i może dmuchać na procesor?

Obecny modecom ma wentylator umieszczony z boku swojej obudowy a w środku obudowy komputera znajduje się tylko kratka.

Oto zdjęcia obu zasilaczy:

Modecom:

FEEL-350ATX-350W-2-2-PFC-26122-big.jpg

aerocool:

zasilacz-do-obudowy-aerocool-vp-450-450w-oem_0_b.jpg

mam nadzieję, że zrozumiecie mnie :slight_smile:

Chciałbym również wymienić grafikę bo od czasu śmierci 7300gs jadę na zintegrowanej która wywala artefakty, czy polecicie mi jakąś bardzo tanią grafikę do 50zł? Może być radeon - dla mnie bez różnicy. Moja płyta główna to Gigabyte Vm900m. Nie gram w żadne gry więc jedyne wymagania to żeby wyświetlała obraz i odtwarzała filmy (nie w jakości HD) w miarę płynnie.

Pozdrawiam :slight_smile:

coś ci sie pomieszało albo ktoś ci głupot nagadał. wentylator nie jest skierowany do góry tylko na dół i on nie dmucha na prosecor tylko wciąga powietrze a rodzaj montażu zależy od obudowy, jak masz zasilacz na górze to normalnie montujesz wentylatorem w dół do środka obudowy, jak na dole to również wentyaltorem w dół obudowy.

Tak mi powiedziano w sklepie, że wentylator ma być skierowany w górę bo wydmuchuje ciepłe powietrze… ja się nie znam więc wolę zapytać :slight_smile:

Dziękuję za odpowiedź :slight_smile:

jeśli tak ci powiedzieli w sklepie to osobiście nigdy nic bym tam nie kupował. powietrze właśnie jest wciągane przez ten wentylator a wydmuchiwane z boku przez tą kratke koło włącznika, zamontuj sobie w standardowej obudowie zasilacz wentylatorem do góry a zobaczysz jak szybko się ugotuje i spali.

ten wentylator montuje się tak by tabliczka znamionowa - ta szara nalepka z napisem VP 450 była widoczna po zdjęciu obudowy, czyli tej blachy z lewej strony “budy”.

Jeśli nie masz kratek wentylacyjnych na górze/dole obudowy, to ustawiasz zasilacz wentylatorem do środka obudowy, tak, żeby zasysał ciepłe powietrze i wydmuchiwał je na zewnątrz.

Dziękuję bardzo za udzielenie wyczerpujących odpowiedzi.

Temat jest zamknięcia :slight_smile:

E tam, ja na dole mam miejsce na zasilacz, a i tak dałem wentylatorem do góry, bo masakrycznie mi wciągał kurz, jak ciągnął powietrze spod komputera :stuck_out_tongue: