Chciałbym w końcu wymienić sobie komputer, z tym że z pieniędzmi na razie krucho no i zastanawiam się nad wymianą w kilku etapach, tzn. płyta+procek+pamięć i zasilacz, następnie (przy kolejnej wypłacie ) grafika i HDD.
Sprzęt na chwilę obecną:
CPU: AMD Athlon 64 3000+
Płyta główna: Asus K8n4e Deluxe
Pamięć RAM: 512 MB
Karta graficzna: Gigabyte Geforce 6600 PCI-E
HDD: Samsung HD 160JJ 180 GB
Zasilacz: Feel 350 ATX 330W
Proszę o złożenie mi płyty, procka, RAMu i dobór zasilacza, chodzi głównie o to żeby te elementy były jak najbardziej przyszłościowe (do rozbudowy), w okolicach 1500zł, przy czym np. RAMu nie musi być dużo, wiatrak może być w wersji box itd.
Pytanie: Nie jestem na bieżąco, a zastanawia mnie czy nowa płyta główna będzie pasowała do starszej obudowy? Standardy się w jakiś sposób zmieniły? To same pytanie odnośnie dysku twardego i karty graficznej.
ficca2 , nazwij proszę temat konkretnie, bez zbędnych równań w tytule. Inaczej wyciągnę konsekwencje. Przeczytaj proszę ten temat. viewtopic.php?f=16&t=394978
Jak masz aż 1500 zł na te podzespoły, to można by wziąć Intela Core i5-760 + DFI LanParty DK P55-t3eh9 + GoodRam 2x2GB 1333MHz CL9 + Fortron FSP400-60GHN
W sumie te 4 części będą kosztować jakieś 1450 zł.
Można by też wziąć coś na AMD Phenom II X4, jakbyś chciał trochę zejść z ceny.
Dysk i grafika będą pasowały.
Z obudową też nie powinno być problemów. Nowe mają jedynie lepszą wentylację, łatwiejszy montaż, itp, ale standard ATX nadal aktualny.