Zakup poprzez e-raty - towar niedostępny w sklepie

Witam. Kupiłem na Morelach poprzez e-raty procka. W momencie zakupu dostępność towaru była spora. Ale że kurier zawalił i nie dostarczył mi bankowych dokumentów na czas procek już jest niedostępny w sklepie. Co w takim razie jak bank udzielił mi kredytu a towaru na ten moment nie ma w sklepie? Dodam że status zamówienia to"oczekujący" Może ktoś miał podobną sytuację?

A nie byłoby szybciej napisać do Morele?

Oczywiście że kontaktowałem się z Morele ale każdy mówi co innego.

Bank Ci po prostu udziela kredytu. W Twoim imieniu przelewa kasę dla sklepu za zakupiony towar. Stąd do momentu zawarcia umowy sklep nawet nie rezerwuje Ci sprzętu. Jeżeli teraz sprzętu nie ma, a umowę zawarłeś, to po prostu musisz rozwiązać umowę kredytową. Masz na to bodaj 14 dni.

1 polubienie

No właśnie! Na zakupiony towar. Co kredytuje bank w tym wypadku? Towar którego nie ma?

1 polubienie

Nie znam się aż tak bardzo, ale tak jak mówię, bank po prostu udziela Ci innego rodzaju pożyczki gotówkowej. A to że w umowie jest zapis na jaki konkretnie cel i nie widzisz tych pieniędzy, to już inna kwestia. (stąd jestem bardziej wyznawcą wzięcia standardowego kredytu, który ma często lepsze warunki niż umowy ratalne :wink: No…chyba że mamy popularne ostatnio raty 0% :stuck_out_tongue: ).

1 polubienie