Zakup TV do 2200 zł. Jaki wybrać najbardziej opłacalny?

Jaki polecacie TV do max 2200 zł, najbardziej opłacalny w tej cenie (cena/jakość) aby działał dłużej niż gwarancja?
Zależy mi na:

• jakości TV,
  • jakość obrazu, odświeżanie, i duża rozdzielczość (4k oplaca sie?)
  • jakość dla różnych kątów widzenia (bardzo ważne),
  • im większa przekątna tym lepiej,
  • wejście na pamięć USB z opcją odtwarzania filmów,
  • opcjonalnie z opcją internetu, warto pchać się w ten bajer?
  • w miarę możliwości energooszczędny.

4K opłaca się tylko w przypadku odtwarzania treści o takiej rozdzielczości. Jeśli nie jesteś wybredny to i klasyczne 1080p spokojnie Ci wystarczy :wink:

Chcesz korzystać z YouTube, Netflixa, Showmaxa ? Ja korzystam :slight_smile:

Do 2200 mogę polecić:

• LG 43UJ6307 - 1800zł
  • Samsung UE40K6300 - 1900zł
  • Philips 43PUS6401 - 2090zł
  • Sony KDL-43WE750 - 2300zł (nieco więcej ale warto).

ja ostatnio kupiłem Samsung UE43M5602AK i nie mam zastrzeżeń.

Witam
Ponieważ dla każdego jakość TV to co innego, reklamy kłamią, sprzedawcy są tendencyjni proponuje bardzo prosty samodzielny test TV który zajmie Ci 1 minutę, test pozwoli ocenić jakość wyświetlanego obrazu:

1. Ściągasz film:
    https://drive.google.com/file/d/1Q_rveQ5Weo1zrzLoMFGBwlb4RaEELqSu/view?usp=sharing
  2. Nagrywasz na pendrive
  3. Idziesz do sklepu z telewizorami i wkładasz do testowanego TV (sprzedawcy bez problemu pozwolą)
  4. W filmie mniejsze i większe napisy na tablicy rejestracyjnej muszą być wyraźne i czytelne, to samo w książce.
    Z tych co przeszły test wybierasz tego który ma dodatkowe “smartowe” potrzebne Ci funkcje.
    Jak ktoś ma ochotę na dokładniejsze testy:
    https://drive.google.com/file/d/1x5j0Qu7Qe9CkkpTqrNtksLNo0Pc2Lmma/view?usp=sharing

Pół roku temu, na promocji kupiłem Hitachi 50HB1T62 - niby marka długo nie obecna w Polsce, ale trochę poszukałem i porównałem z moimi potrzebami - moje oczekiwania spełnia. Głównie oglądam filmy po miniDLNA, trochę telewizji (z multiplexu) ma HbbTV mało popularne jeszcze (interakcja użytkownika z aktualnie oglądanym kanałem).
Jest FHD, bo nie zależało mi na 4k. Ze smartowych opcji są jakieś radia, przeglądarka opera, FB, nawet jakieś gierki ma, najczęściej używany jest jednak YouTube. Ma klienta Netfilx - ale ja nie wkręcam się w seriale.
WiFi działa sprawnie (u mnie 2 ściany), RJ45 tez jest ale nie sprawdzałem.
Bluetooth łączy się ze sprzętem audio - fajne przy słuchaniu muzyki z YT (ma drobne opóźnienie dźwięku).
Obsługuje WiFi Display - np podłączenie bezprzewodowe komputera, czy telefonu z andkiem.
Odtwarzacz filmów radzi sobie z większością filmów choć czasem nie otworzy jakiegoś formatu. Z minusów: nie widzi plików z kropkami w nazwie. Słabo rozwiązane przewijanie (skocz do wskazanego czasu oraz przyśpieszone odtwarzanie np x4, x8).
Ma chyba 3 HDMI i 2 USB z możliwością nagrywania z TV (i oczywiście odtwarzania filmów).
Myślę, że wszystko mające 50cali w cenie 1600pln jest dobrą opcją.

Samsung UE40KU6400 z kodem rabatowym wyprzedaz-tv 2 199 zł

• Ekran VA
  • 3840 x 2160 (UHD 4K)
  • niski input lag ~20
  • fajny smart TV Tizen OS
  • Smart TV
  • 2 szt. USB

4K to już jest standard w telewizorach z tej półki cenowej.
Ja wybrałbym Philipsy ze względu na Android TV.

Jako fan i wieloletni użytkownik telewizorów Panasonica polecam:

ps. możesz zapytać o specjalny rabat, TUTAJ.

Mnie niestety nie chciało odtwarzać tego filmu ze względu na format wideo :frowning:
ale przekonwertuje i sprawdzę :slight_smile: . jest tez na YT gdyby ktoś chciał https://www.youtube.com/watch?v=JNxCVK3HJAY

Co to za test telewizora 4k filmem w rozdzielczości FHD :stuck_out_tongue:

3/4 telewizorów 4K tego nie przejdzie…