Podpowiedzcie proszę jedną rzecz, ponieważ chcę kupić kartę graficzną bo sprzedawca opisywanej tu karty okazał się naciągaczem, niestety ani kasy, ani karty, nie mam niestety czasu ani możliwości szarpać się o 100 zł więc odpuszczę a teraz do rzeczy. Znalazłem kartę GTX 1080 w dość fajnej cenie na amazon. Są tam czasem dużo niższe ceny niż w Polsce ale pytanie, jak to jest z kosztami cła? Czy zostaną naliczone dodatkowe opłaty? No i jak to jest zwykle z gwarancją? Gdybym miał odsyłać w razie czego to gdzie? do producenta czy to się jakoś załatwia przez amazon?
UK lub DE. na pewno wysyłka z europy dziś akurat nie ma takich ofert, żeby podać link, wczoraj widziałem 1080 w przeliczeniu za ok. 2200 zł ale póki co pytam bardziej ogólnie.
Cła nie ma przy transakcjach wewnątrzwspólnotowych. VAT będzie naliczony taki jak w kraju z którego kupujesz (ale jest już uwzględniony w cenie, zresztą cena jaką zostaniesz obciążony jest w ostatnim kroku zakupu z Amazonu). Największym problemem przy zakupach zza granicy to zawsze koszty przesyłki albo całkowity brak możliwości wysyłki do Polski.
Pomyśl też o ewentualnych reklamacjach, zwrotach - jeśli z kartą coś będzie nie tak, będziesz musiał odsyłać do UK czy Niemiec - a to kolejne koszty.
Serwis Gigabyte’a odbywa się tylko przez sklep gdzie dokonano zakupu. MSI - na 99% tak samo. Więc żeby uniknąć kosztów wysyłki w celu realizacji gwarancji producenta możesz tylko żądać wymiany od sklepu zgodnie z prawem unijnym - https://europa.eu/youreurope/citizens/consumers/shopping/guarantees-returns/index_pl.htm (koszty transportu powinny być zwrócone)
Dzięki za odpowiedzi, jeszcze pomyślę jak to wszystko ogarnąć bo może uda mi się upolować jakąś w bardzo dużym cudzysłowie tanią używkę 1080 za jakieś 2500 zł O ile tanią można nazwać 2500 zł za używana kartę, parę miesięcy temu w porównywalnych pieniądzach można było kupić używany 1080TI lub nowy 1080, ech ci górnicy… paranoja.