Zakupy na AMAZON a cło i podatki

Witajcie

Podpowiedzcie proszę jedną rzecz, ponieważ chcę kupić kartę graficzną bo sprzedawca opisywanej tu karty okazał się naciągaczem, niestety ani kasy, ani karty, nie mam niestety czasu ani możliwości szarpać się o 100 zł więc odpuszczę a teraz do rzeczy. Znalazłem kartę GTX 1080 w dość fajnej cenie na amazon. Są tam czasem dużo niższe ceny niż w Polsce ale pytanie, jak to jest z kosztami cła? Czy zostaną naliczone dodatkowe opłaty? No i jak to jest zwykle z gwarancją? Gdybym miał odsyłać w razie czego to gdzie? do producenta czy to się jakoś załatwia przez amazon?

Który Amazon? Amerykański? Niemiecki? Zależy skąd wysyłka…

UK lub DE. na pewno wysyłka z europy dziś akurat nie ma takich ofert, żeby podać link, wczoraj widziałem 1080 w przeliczeniu za ok. 2200 zł ale póki co pytam bardziej ogólnie.

Cła nie ma przy transakcjach wewnątrzwspólnotowych. VAT będzie naliczony taki jak w kraju z którego kupujesz (ale jest już uwzględniony w cenie, zresztą cena jaką zostaniesz obciążony jest w ostatnim kroku zakupu z Amazonu). Największym problemem przy zakupach zza granicy to zawsze koszty przesyłki albo całkowity brak możliwości wysyłki do Polski.

Pomyśl też o ewentualnych reklamacjach, zwrotach - jeśli z kartą coś będzie nie tak, będziesz musiał odsyłać do UK czy Niemiec - a to kolejne koszty.

Właśnie dlatego pytałem też o gwarancje. Czy mam rozumieć, że MSI czy gigabyte nie uzna gwarancji w serwisie w Polsce karty zakupionej w innym kraju?

Serwis Gigabyte’a odbywa się tylko przez sklep gdzie dokonano zakupu. MSI - na 99% tak samo. Więc żeby uniknąć kosztów wysyłki w celu realizacji gwarancji producenta możesz tylko żądać wymiany od sklepu zgodnie z prawem unijnym - https://europa.eu/youreurope/citizens/consumers/shopping/guarantees-returns/index_pl.htm (koszty transportu powinny być zwrócone)

Dzięki za odpowiedzi, jeszcze pomyślę jak to wszystko ogarnąć bo może uda mi się upolować jakąś w bardzo dużym cudzysłowie tanią używkę 1080 za jakieś 2500 zł O ile tanią można nazwać 2500 zł za używana kartę, parę miesięcy temu w porównywalnych pieniądzach można było kupić używany 1080TI lub nowy 1080, ech ci górnicy… paranoja.

Jak używkę to chyba nie od sklepu tylko od osoby prywatnej? Czy to już niezależnie od Amazonu? :wink:

To już niezależnie od amazonu, może gdzieś uda mi się kupić od kogoś używaną kartę w Polsce, zwłaszcza, że dziś 1080 większość jest na gwarancji.