Zakwas chlebowy i jego proces powstania


(tomasko) #1

Witam

Bardzo spodobał mi się pomysł żeby upiec samemu prawdziwy chleb.

Dowiedziałem się co jak i ile czego potrzeba do upieczenia chleba na zakwasie, ale w praktyce jest trochę inaczej.

Mam już zakwas trzy dni i dopiero dziś popołudniu zobaczyłem w nim pierwsze bąbelki...powinny pokazać się dużo wcześniej.

Mam pytanie to jest normalne że dopiero na trzeci dzień zaczął pracować?

Dokarmiałem zakwas i cała reszta tak jak powinno być.

Czy mogło mu być za zimno i dlatego tyle to trwało?

Jak wszystko jest OK. to ile jeszcze dni go dokarmiać przed dodaniem go do ciasta?


(Bowjan) #2

https://www.google.pl/search?q=zakwas+chlebowy&ie=utf-8&oe=utf-8&gws_rd=cr&ei=OlWfVovlEMTosQH-vrm4Dg


#3

A skąd mamy wiedzieć w jakiej temp. go trzymałeś?


(tomasko) #4

Trzymałem go w kuchni w słoiku (nie zakręcony) pod ciepłym kocykiem koło kuchenki…tam nie wiem ile mogło być,może koło 20* C