Witam,
Sprawa wygląda tak, że o własnych siłach chce spróbować podjąć sie budowania strony internetowej.
Zaczynając,
Zarejestrowałem domene na stronie nazwa.pl
Kupiłem hosting
I tutaj się kończy moja wiedza ale jestem bardzo chętny do nauki i może ktoś z was będzie zechciał “łopatologicznie” mi wytłumaczyć co dalej żeby doprowadzić do budowy strony internetowej(szablon mam już zaplanowany jaki chce kupić) oraz skonfigurowania skrzynki pocztowej dla ludzi pracujących ze mną.
Na czym stawiasz? Pewnie Wordpress? Bez kodowania stronę możesz wyklikać wtyczkami elementator, Gutenberg, divi, i backery. Jak z ceną nie pamiętam. One mocno modyfikują front szablonu, może obejdzie się bez zakupu.
Instalacja WP i tworzenie emaili powinno być w cpanelu, czyli zarządzaniu hostingiem.
Teraz jeszcze nie ale jak Twoja obecna umowa na utrzymanie domeny będzie się kończyć (pewnie za rok) to pomyśl o przeniesieniu jej do innego, tańszego rejestratora, np. OVH. Nazwa.pl bierze za utrzymanie domeny 120 zł / rok. OVH - ok. 50 zł.
w grudniu założyłam swojego bloga mojapodroz.blog na OVH, wszystko zrobiłam samodzielnie. Skorzystałam z automatycznie Instalacji Wordpressa, wgrał się po francusku ale bez obaw bardzo łatwo to zmienić, potem wybierasz szablon uzupełniasz pamiętaj też o sslu na małym blogu można to zrobić za pomocą wtyczki zrób to zanim podłączysz google search console i analyticsa. OVH ma darmowego SSLa W razie problemów pisz nie jestem programista, ale mój blog stoi i ma się dobrze - póki co :]
Z tego co się orientuje to nazwa też oferuje pomoc w zakresie stron internetowych, to się nazywa wizytówka internetowa i pocztę dla firm w pakiecie masz do tego
Tylko że nazwa lubi trzymać klienta zobowiązaniami typu „jeżeli przerwiesz umowę przed upłynięciem 1. roku, płacisz karę wynoszącą 100zł”. Tak, tak właśnie było na jednej promocji. Po znalezieniu lepszej oferty u OVH, gdzie ceny są znacząco niższe, dałem dla nazwy tę stówkę z cichymi życzeniami „wypchania się typowo naciągarskimi sztuczkami rodem z Cyfrowego Polsatu”.
zainstaluj wordpress’a, drupala badź joomle, looknij jak wygląda cms z zewnątrz, przejdź kurs PHP, naucz się jak wygląda strona od środka, stwórz pierwsza galerie bądź od razu CMS, poznaj jakis framework pod PHP…przeczytaj książkę np. czysty kod, naucz sie kodowac SOLID i obiektowo w PHP, mozesz zglosic sie do pracy w firmie… tyle