Założenie linii telefonicznej - jak zachęcić do tego Orange

Witam!

Ostatnio staram się o założenie linii telefonicznej. Jedynym operatorem jest Orange (wiadomo - wieś). Do najbliższych “słupków” mam 200 i 350 m. Pierwsze zamówienie składałem przez internet na Neostradę. Przyjechał kurier, dzień później technik. Bez żadnego sprawdzania stwierdził BMT (szkoda, że nie spróbowałem się z nim “dogadać”). Drugie zamówienie na Neostradę i Neofon poszło z telepunktu. Tym razem BMT dostałem bez przyjazdu technika. Technik co prawda miał przyjechać, ale widocznie wystawił brak możliwości ruszania się do mnie. Teraz pytanie - jak mogę zachęcić Orange do takiej dość kosztownej inwestycji?

Jeśli nie masz przyłącza to dostajesz z automatu BMT.

Jak zapłacisz to na pewno ci założą, ale za darmo wątpię żeby ciągnęli kabel.

Zresztą za każdą usługę się płaci.

Tylko zastanawiam się po co ci kabel telefoniczny. Raczej nikt już tego nie zakłada.

internet oraz telefon można mieć w wygodniejszych formach bezprzewodowych.

Do tego kablówki i satelity.

Także każde media działają dobrze bez tych wstrętnych kabli TP.

W mieście to może i jest wybór dostawców internetowych. Na wsiach, a przynajmiej mojej, wyboru zbytniego nie ma. Działają tu tylko operatorzy komórkowi oferujący limity danych, które jak dla mnie są niewystarczające. Oprócz tego jest raptem jeden operator na WiMAXie o dość niestabilnym i wolnym łączu. Nie mówiąc już o kablówkach, o których to niektórzy mieszkańcy nie słyszeli. Dlatego tak bardzo mi zależy na tym łączu od TP. A co do tego płacenia za przyłączenia - pewnie nie wiesz, ile to mogło by tysięcy złotych kosztować? Zresztą chyba nawet wolę nie wiedzieć ;). Po prostu chyba będę musiał przejść do tego operatora działającego na WiMAXie

Z limitami transferu.

@PaPuX

no papux troche nie przemyślana była twoja uwaga.

ja również mieszkam na wsi i jedno co tu można mieć to Netia i TP;] reszta to tragedia;]

Za przewód zapłacisz coś ok 150zł bo kosztuje 50gr/m do tego wykop na odległości 300m (oczywiście mini koparka bo nikt nie będzie kopał łopatą) + robocizna dla ludzi.

Spory wydatek chyba że dobrze zarabiasz.

Z doświadczenia wiem że jeśli pogadasz z technikiem i prywatnie zapłacisz za usługę to bez problemu pewnie w 2 dni by to zrobili jednak jeśli mają wywalić kase na podłączenie jednego człowieka to wolą BMT

Też mieszkam na wsi inaczej bym się nie wypowiadał.

Do miasteczka (centrali) mam 3km funkcjonują u mnie wszystkie dostępne media WiFi, WiMax, GSM, kablówka.

Jednak widziałem w Polsce domy nawet w szczerym polu gdzie w promieniu 15km tylko dzika zwierzyna i współczuję niektórym miejsca zamieszkania.

Z ciekawości - jakiej to kablówce chciało się ciągnąć kable na wieś i w ogóle w zabudowę jednorodzinną?

U mnie funkcjonuje PROMAX i kable już pociągli jeszcze za czasów analogowej telewizji.

Virus567, obecnie nie jest realizowany proces, który ma na celu wykonanie przez klienta samodzielnej instalacji linii. Jeżeli otrzymałeś odpowiedź z informacją o braku możliwości technicznych, niestety usługa nie zostanie podłączona. Zachodzi w tedy konieczność rozbudowy infrastruktury. Realizacja tego typu inwestycji wymaga przygotowania niezbędnych opracowań technicznych, uzyskania pozwoleń na realizację zadania inwestycyjnego oraz pozyskania środków, przez co często czas oczekiwania na przygotowanie warunków technicznych wydłuża się. Pod adresem http://www.orange.pl/inwestycje.phtml, można to śledzić na bieżąco.

Przepraszam za długi brak odzewu, lecz myślałem że załatwię sprawę biorąc WiMaxa, ale wczoraj kopara mi opadła słysząc od montera, że przez ścianę drzew rosnącą na posesji sąsiada mój dom jest jedynym na okolicę, w którym nie ma zasięgu. Już myślałem, że będę miał nielimitowany internet, a tu guzik. Tak jak jeden kolega powiedział, że dobrym rozwiązaniem byłoby dogadanie się z technikiem. Ale jak można się z nim skontaktować? Jakieś sugestie?

Najlepszym rozwiązaniem jest internet po kablu - nawet z orange. Jaki by nie był będzie znacznie lepszy niż radiowy. :slight_smile:

Właściwie to mam jeszcze jeden pomysł - złożyć zamówienie na sam telefon. Tylko czy w razie, gdyby zamontowali radiodostęp to mogę zrezygnować, czy muszę tkwić z niepotrzebnym mi do niczego stacjonarnym?

Jak zamówisz telefonicznie, to przez bodajże 10 dni roboczych zawsze możesz zrezygnować. Pytanie, czy tak będą chcieli przyjąć.

TP ma obowiązek podłączenia linii telefonu każdemu ,a internetu nie dla tego dostajesz BMT

jeśli wykupisz usługę telefon + internet to nie dostaniesz BMT,i zapłacisz jedynie opłatę aktywacyjną.Na sam internet zawsze dostaniesz MBT nawet jeśli słupek stoi blisko ,

pozostaje tylko kwestia wolnych portów w centrali

mój kumpel tak zamawiał jak nie miał linii przyjechała jedna ekipa rozwinęli kabel od słupka za płotem przez ogródek , inna ekipa zamontowała gniazdko ,a kabel sam sobie zakopał bo nie chciał żeby mu koparki po kwiatkach jeździły oczywiście po miesiącu zawiesił usługę telefoniczną na rok i płacił tylko za utrzymanie linii i tel :smiley: tanio nie będzie ,ale lepsze to niż nic

u mojego kumpla na początku był problem bo nie było wolnego portu i kazali dzwonić gdy któryś z sąsiadów zrezygnuje z tel żeby nikt inny nie wskoczył na jego miejsce, akurat miał szczęście bo jedna sąsiadka się wyprowadzała ,i jak tylko odłączyli jej tel.to złożył zamówienie cała procedura podłączenia trwała około 2 tygodnie

spróbuj tak i koniecznie daj znać jak sprawa się potoczyła

jeśli coś pójdzie nie tak i dostaniesz BMT na internet to nie podpisuj umowy na sam tel. bo podłączą ci go bezprzewodowo ,i nic już nie zdziałasz wtedy

Już nie.

to by była klapa.swego czasu jak komuś nie chcieli podłączyć telefonu to można było nawet starać się o odszkodowanie :lol:

Sąsiad dużo ma tych drzew?może wystarczy obciąć kilka gałęzi żeby złapać zasięg ,albo jak w pobliżu ktoś ma neostrade to może podzieliłby się z tobą przez wifi

To chyba najsensowniejsze rozwiązanie - choć niezgodne z regulaminem TP.

Chyba żeby się dogadać z tymi technikami, ale właśnie - gdzie ich szukać?

Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Zamówienie na tel+net już wcześniej składałem - oczywiście BMT. Spróbuję złożyć zamówienie telefonicznie, a jeśli to nic nie da, to poprostu wezmę jakiegoś komórkowca. Za rok pewnie znowu podejmę próby - obiecuję odkopać temat. A co do tych drzew to tak, jest ich dużo. Praktycznie całe podwórko sąsiada jest nimi zarośnięte. Z tym dzieleniem netu też już tak kombinowałem, ale jest jeden problem - drzewa sąsiada.

Dodane Pt, 7 czerwca 2013, 21:14

I jeszcze jedno pytanie. O co chodzi z tą stroną : https://www.orange.pl/prt/pl/order/zamo … ne-service ?Znalazłem ją w google.