Zamawianie kuriera a przesyłka Allegro

Witam. Od lat handluje na Allegro gdzie przesyłki zawsze wysyłałam przez naszą Pocztę Polską. Nadszedł dzień w którzym potrzebuje wysłać paczuszkę kurierem. I tu rodzi się pytanie czy muszę jechać do siedziby kurierskiej czy można też zamówić i kurier przyjedzie do domu odebrać paczkę itp… Jak to wszystko wygląda. Na koniec jaką firmę najlepiej wybrać?

Każda DOBRA firma kurierska oferuje taki wariant że kurier przyjdzie do Ciebie do domu umówionego dnia o umówionej godzinie i odbierze przesyłkę. A jaka firma? Różnie - zależy kogo zapytasz - ja korzystałem z DHL, UPS i kilku innych i nigdy problemów nie miałem, ale jak o każdej firmie można w internecie znaleźć historie o tym że to przesyłkę kurier kopał czy rzucał do samochodu jak by to worek ze śmieciami był (ale nie oszukujmy się-poczta robi dokładnie tak samo więc…). Generalnie polecam dwie wymienione przeze mnie z nazwy firmy. Możesz też sprawdzić w necie jakie firmy kurierskie są w Twoim mieście i jak to się kształtuje cenowo.

Kurier przyjedzie o umówionej godzinie i odbierze paczkę ;]

Ja osobiście korzystałem już parę razy ze strony www.kurjerzy.pl która to bardzo upraszcza sprawę a dodatkowo ceny są dużo niższe ;]

paczka do 30kg to np ok 25zł ;] DHL lub UPS ;]

Wygląda to tak:

-zakłada się tam konto

-wypełnia zamówienie podając odbiorcę adresata itp…

-płaci się za kuriera przez dotpay ;]

-w mailu dostaje się potwierdzenie i 2 czy 3 kartki A4 do wydrukowania (czarno-białe) które daje się kurierowi jak przyjedzie i nic się już nie płaci ;]

Dodam że obecnie doszło dużo innych ciekawych opcji wysyłek w allegro jak:

e-paczka -wysyłka pocztąpolską tyle że paczkę zanosi się i odbiera osobiście na poczcie za to niższa cena wysyłki ;]

paczkomaty - coraz ich więcej w polsce ;] właścicielem jest inpost i także całkiem nieżle to działa ;]

odbiór w kioskach ruchu ;]

Dołóż do tego jeszcze DHL ServicePoint, też całkiem nieźle to wygląda. W tej chwili dynamicznie rozwijają sieć. Sprawdź, czy w Twoim mieście jest taki punkt.

www.dhlservicepoint.pl

Moim zdaniem realizacja przesyłki kurierem, zwłaszcza w przypadku większej paczki bardziej się opłaca. Wybierając firmę kurierską AIN możesz to załatwić nawet przez internet (door-to-door). AIN polecam też dlatego, że mają szybki czas wysyłki - na terenie Europy od 4 do 8 dni, a koszty możesz sobie obliczyć na ich stronie internetowej.