Zamiana AMD duron 800 na procesor z SSE

Chciałbym się dowiedzieć na jaki procesor z obsługą SSE można zamienić AMD duron. Myslałem o pentium 4 ale nie wiem czy by pasował.

Masz procesor AMD więc nowy też powinien być pod AMD ze względu na socket. Sprawdź jakie modele bsługuje twoja płyta główna i załatw sobie jakiegoś Athlona.

Czy wszystkie athlony obsługują sse?

SSE zadebiutowało w Athlonach XP (rdzeń Palomino).

Czy socket A i socket 462 to to samo?

nie bierz P4! !!

to szajs, jakich mało… twój duron jest lepszy…

athlon 64 (socket 754 lub 939 lub AM2) bo intel nie popisał się w prockach jeśli chodzi o kiedyś :wink: jedyny godny polecenia jest P3 ale lepiej brać athlona…

tylko nie będzie pasować i będzie konieczna wymiana płyty głównej…

tak bo liczba w socket-cie oznacza ilość pinów na procku… czyli nie wsadzisz innego procka do twojej płyty (chyba że inny model ale ten sam socket ale taka wymiana nie ma sensu)

Bez przesady Pentium 4 to nie szajs. Mój duron ma tylko 800 mhz …

oj zdziwiłbyś się…

jakbym miał wybierać:

P4 3GHz czy Duron 800MHz

wybrałbym durona…

bierz athlon-a i jakąś dobrą płytę główną…

Ja mam płyte ecs K7VZA

Tak jak ja miałem kiedyś… Szajs płyta ze słabym chipsetem… Wejdzie Athlon XP chyba maxymalnie 1700+

WG MNIE P4 TO nie jest SZAJS co ci da 800 Mhz na ile to podkręcisz??? a na ile P4 ??? :x wrazie czego to ja się nie znam

:smiley: :smiley: :smiley: :smiley: :smiley: :smiley: :smiley: :smiley: :smiley: :smiley: :smiley: :smiley: :smiley: :smiley: :smiley: :smiley: :smiley: :smiley: :idea:

zgadzam się… nie znasz się :wink:

na duronie masz więcej fps niż na p4… a na p4 jak podkręcasz to nic ci to nie daje… tylko wyższą temp…

Dokładnie, Pentium 4 to szrot. Lepiej już wziąć jakiegoś Athlona 2000+

dziwne :? bardzo dziwne :roll: coś mi tu śmierdzi… i wątpię w to, że taki durny duron 800MHz dał by sobie rade z moim Pentium IV 2.6 GHz :slight_smile:

na pewno w grach typu NFS Pro Street zdechł by a nawet by nie ruszył a mój Pentium 4 ciągnie bez problemowo :slight_smile: Nie wierzę w to co napisałeś klopas :smiley: chyba że są jakieś testy tego albo nikt nie zrobił takich testów bo po prostu było wiadome że PIV będzie lepszy.

Może trochę klopas , przesadził ale gdyby obniżyć taktowanie Pentium 4 do 800Mhz to by zapewne przegrywał z Duronem 800Mhz. Moc Pentium 4 bierze się tylko z taktowania a nie z jakiś technologii. Dla porównania Athlon 2,0Ghz był by wydajniejszy od Pentium 4 2,8Ghz mimo ze ma mniejsze taktowanie prawie o 1/3.

oo sk91 z Tobą mogę się zgodzić, owszem gdyby się obniżyło zegar przy PIV do 800MHz to Duron taką częstotliwością fabryczną był by troszkę wydajniejszy.

Choć w sumie wszystko jest takie dziwne ta technologia, kiedyś za czasów Intel Pentium 4 górą były AMD teraz za czasów C2D Intel jest górą a AMD jest w tyle… świat się zmienia.

Intel zaczął górować tylko od czasu Core 2 Duo :wink:

duron będzie lepszy w grach… w aplikacjach procesorożernych wygra p4…

ale i tak lepiej brać jakiegoś athlona lub pentium 3… oba są lepsze od tego P4 :wink:

Ja teraz licytuje athlona xp 2200+. I nie straszcie mnie że nie pójdzie na tej płycie. Ja mam wersje 3.0 tu jest spis procków obsługujących przez tą płytę: http://www.ecsusa.com/ECSWebSite/Suppor … 9&LanID=16

Jakie poleciacie mi chłodzenie do athlona xp? licytuje to: http://allegro.pl/item338048484_athlon_ … ancja.html

To w zestawie to chyba kiepskie sie wydaje.