Zamiana dysku z 40 GB na 500 GB

Witam. Koleżanka narzeka na brak miejsca. Postanowiła dodać sobie trochę GB. Spytała mnie o radę więc pokazałam jej wszystkie dostępne na Allegro dyski na kontroler ATA 100. Ona wybrała Seagate 500GB ST3500630A 16MB.

I tu zaczęły się moje wątpliwości. Niby kontroler ten sam, jednakże pojemność znacznie większa i do tego zapis jest tym razem prostopadły. I tu mam pytanie do forumowiczów: Czy starsza płyta główna pociągnie ten dysk? Na co ma zwrócić uwagę żeby nie zamówić czegoś co nie będzie działać? Z góry dziękuje za odpowiedz i pozdrawiam.

Zasilacz jaki ma? Oby nie było tak że zasilacz go nie pociągnie.

Nie powinno być problemu chociaż jak ma jakąś mocno starą płytę to może nie widzieć całego dysku.Zasilaczem to raczej bym sie aż tak nie martwił.Napisz jaką ma płytę główną.No i jak ma WinXP to musi mieć z SP2.

Jaki zasilacz to prawdopodobnie się nie dowiem dopóki się do niej nie przejdę. A na razie nastawiłem ją na opcje szukaj pod słowa kluczowe: “książeczka do płyty głównej”. Zobaczymy jak ta opcja się sprawuje u kobiet :slight_smile:

Edit:

Szukanie książeczki zawiodło został mi tylko Everest… doszedłem do tego, że najprawdopodobniej jest to:

PŁYTA ECS P6IPAT i815EP

http://www.ecsusa.com/

PŁYTA ECS P6IPAT i815EP ATX

* Chipset: Intel 815EP

* Procesory: Pentium III, Celeron, Cyrix III

* Procesory: obsługa Pentium III Tualin

* Gniazdo: FCPGA/Socket370

* Magistrala: 133/100/66 Mhz

* Ram: 3 x DIMM (max: 768MB) PC133/100

* Złącza: AGPx4, 6 x PCI, 1 x CNR

* HDD: ATA/100

* Zintegrowane: karta muzyczna AC97 3D

* Opcje: Wake ON LAN, Suspend To RAM, Hardware Monitor

* Format: ATX

I jak?

Złączono Posta : 11.09.2007 (Wto) 23:45

czy ktoś jeszcze może zająć stanowisko w tej sprawie?

skąd Ty kosmito się wziąłeś, co ma piernik do wiatraka. i te błędy- tragedia.

powyższe nie zmienia tego, że tak dla pewności: Tak czy inaczej sprawdź jaki ma zasilacz jeżeli codegan, deer, megabajt, mustang czy inny chłam nastaw ją na dodatkowy wydatek ok 50zł.

opcja: szukaj książeczki płyty w przypadku osób płci żeńskiej albo nie występuje albo jest zawsze ustawiona na DISABLED i nie sposób ustawić ją na ENABLED. podobnie ma się w przypadku opcji: jaki masz procesor/płytę główną/ zasilacz/ ram/ kartę graficzną. najczęściej jest tak, że nawet przy próbie samego wyszukiwania takiej opcji występuje długie a czasem jeszcze dłuższe zawieszenie pracy po czym wyświetla się wielki znak"?".

Płyta to już egzemplarz muzealny ale powinno być dobrze dla pewności aktualizuj bios płyty i zainstaluj SP2 do WIN XP to na 100%.

DraaK- Hihi tak jak mówisz. Próba wywołania tego polecenia zakończyła się niepowodzenie, jednak udało mi sie ją przeprowadzić za rączkę… W takim razie doradzasz zaryzykować i zakupić takowy dysk?

Teraz jeszcze mnie zastanawia jak będzie z wydajnością? Bo gdy podłączę go ze starym dyskiem to może być różnie… Co sądzicie?

To jest egzemplarz muzealny? socket 7 to muzealne płyty główne, a wciąż kompy na nich złożone doskonale na maszyny do pisania się nadają. Co do kwestii zasilania 40gb dysk twardy (3,5cala) pobiera tyle samo prądu co 500gb i tyle samo co 1tb. Na dobrą sprawę ten 40gb, jeśli jest odpowiednio stary, może pobierać więcej prądu niż 500gb. Jest jeszcze jedna kwestia - czy jest sens kupować dysk na pata i ryzykować że płyta główna nie obsłuży go w pełni (a chociażby w ponad 25%), lepszym rozwiązaniem jest chyba kontroler SATA na pci (ok. 42zł w komputroniku, ma dwa gniazda sata). Kontroler nie jest drogi, a dzięki temu dysk się nada do teoretycznego przyszłego komputera (kto wie co będzie za 2-3 lata, możliwe że producenci płyt głównych zupełnie z pata zrezygnują.

tu raczej ryzyka nie ma jeżeli zaktualizujesz bios, upewnij się że win xp ma SP2.

obecny dysk proponowałbym w ogóle odpiąć najpewniej ma już 4-6 lat po co kusić zły los. i zamontować jeden duży dysk znacznie szybszy jeżeli już 2 dyski to: podpiąć to nowy dysk zamontować jako jedyny na oddzielnym kanale ATA a stary podpiąć do kanału używanego przez CD i ustawić jako Master. zastanowiłbym się jeszcze nad tym czy na pewno seagate które są generalnie głośniejsze i cieplejsze od WD (polecam), czy Samsunga.

zastosowałbym się również do rady kolegi wyżej. czyli ewentualnie zakupić kontroler SATA i przenieść nowy dysk za 2-3 lata do nowego kompa. co podejrzewam musi nastąpić ze względu na wiek sprzętu.

Wielkie dzięki. Z kontrolerem na PCI to świetny pomysł. Teraz muszę skonsultować się koleżanką i wspólnie podejmiemy jakąś decyzję. Bardzo dziękuje i pozdrawiam

Patrz na siebie ufoludku.

A to ze jak podepnie zasilacz to może się nie uruchomić komputer, no nie? :confused:

Nie siedze ze słownikiem i pisałem na szybkiego, ty też świety nie jesteś

ja też nie siedzę ze słownikiem na kolanach od tego mam FF+polski słownik, który za mnie wyłapuje błędy (nie wszystkie ale większość) dlatego w porównaniu do ciebie świetny nie jestem tylko dlatego, że jestem fantastyczny. Mamy XXI wiek i czas żebyś przeniósł się z jesieni średniowiecza w obecne czasy i do tego typu rzeczy zaprzągł komputer.

no właśnie NIE! Właśnie chodzi o to ciemnogrodzie zacofany, że nie masz racji i pojęcia o czym piszesz ale zabierasz głos. Dysk twardy pobiera znikomą ilość energii w porównaniu do procesora i karty graficznej, dlatego przy wymianie tych ostatnich trzeba dokładnie sprawdzić czy zasilacz jest wystarczająco mocny i tu liczy sie przede wszystkim ilość amperów na linii 12V - która to musi być jak największa. Moc w W jest mniej ważna.

Biorąc po uwagę powyższe kosmito pochodzisz z bardzo zacofanej planety co nie przeszkadza Ci mieć wysokiego mniemania o sobie.