Zamiana Procesora AMD sempron na athlon


(Pawoxxl12) #1

Witam wszystkich programiczów.

Otóż mam problem. Za mocno podkręciłem procesor i go przypaliłem. A więc postanowiłem zakupić nowy.

Miałem procesor amd sempron 1700+ s462 (przypalony) i kupiłem nowy amd athlon 2500+ s462.

I mam teraz problem, gdy zmieniłem je na nowy to jak włączyłem komputer to po 2 sek się wyłączył. A na starym się nie wyłączał. Co zrobić, że by się nie wyłączał?


(Pawoxxl12) #2

Płyta główna to ASRock K7S41GX


(hevet) #3

Zresetuj bios do wartości domyślnych.


(Pawoxxl12) #4

Nie nic nie zrobiłem.

Ale ja robię to pierwszy raz także powiedzcie co i jak mam zrobić ;/


(hevet) #5

http://www.google.pl/#hl=pl&source=hp&b ... 651317d057

Pisać tak wielkimi kulfonami nie musisz, ślepi na razie nie jesteśmy.


(Pawoxxl12) #6

W takim razie co lepsze że by wyszło???

Pierwszy sposób -> Reset poprzez wyciągnięcie baterii z płyty głównej

Obrazek

Czynność tą wykonujemy gdy komputer jest wyłączony.

Na każdej płycie głównej znajduje się 3 Volt-owa bateria wielkości monety 1 zł. (zdjęcie wyżej), której zadaniem jest zachowanie aktualnych ustawień BIOS-u płyty głównej oraz daty i godziny, gdy komputer jest wyłączony. Umiejscowienie baterii na płytach głównych jest różnorakie.

Wyciągamy baterię na co najmniej 30 minut. Po tym czasie wkładamy baterię z powrotem na swoje miejsce i włączamy komputer. Ot cała filozofia :wink:

Niektórzy zapewne stwierdzą, że 30 minut to za długo. W niektórych płytach głównych rzeczywiście wystarczy wyciągnąć baterię na kilka sekund, po czym BIOS resetuje się. Osobiście spotkałem się z płytami głównymi, w których reset następował po 10, 30, a w jednej nawet po 40 minutach. Zatem uznajmy 30 minut za optymalny czas, po którym reset BIOS-u w 99% przypadków nastąpi.

Drugi sposób -> Reset poprzez przestawienie zworki CMOS

Obrazek

Czynność tą wykonujemy gdy komputer jest wyłączony.

Zworka CMOS znajduje się przeważnie w pobliżu baterii.

Zworka CMOS domyślnie zwiera dwa piny: pin 1 i pin 2. Domyślne położenie zworki zapewnia zapamiętywanie ustawień BIOS-u, gdy komputer jest wyłączony.

Aby zresetować BIOS za pomocą zworki należy zewrzeć nią piny 2 i 3. Takie położenie (2-3) utrzymujemy przez kilka sekund, po czym przekładamy zworkę w pozycję domyślną, czyli zwieramy z powrotem piny 1 i 2.

Osobiście spotkałem się z przypadkiem, że reset BIOS-u za pomocą zworki nie następował. Słyszałem również o tym od kilku osób, zatem uważam ten sposób za niepewny i zalecam dokonywać resetu BIOS-u poprzez wyciągnięcie baterii.

Trzeci sposób -> Reset poprzez wczytanie fabrycznych (domyślnych) ustawień BIOS-u z poziomu BIOS-u

Obrazek

Aby wejść do BIOS-u należy (w 80% przypadków) nacisnąć klawisz Delete w momencie pojawienia się pierwszego czarnego ekranu z białymi napisami. Ekran ten zwany jest ekranem POST. Znajdują się tam informacje dotyczące wersji BIOS-u komputera, ilości pamięci RAM i identyfikacji poszczególnych kanałów IDE, SATA, czyli napędów optycznych i dysków twardych. W tym momencie, gdy naciśniemy klawisz Delete naszym oczom ukaże się niebieska plansza BIOS-u, gdzie wybieramy pozycję Load Optimized Defaults, po czym na zadane pytanie odpowiadamy "Y" - Yes :wink: (zdjęcie powyżej).

W niektórych przypadkach (zwykle w laptopach) za wejście do BIOS-u odpowiada inny klawisz, niż Delete. Są to bardzo sporadyczne przypadki.

Zawsze jednak jesteśmy informowani na ekranie POST, jaki klawisz odpowiada za wejście do BIOS-u, np:

Press F12 to enter SETUP

-- Dodane 24.12.2010 (Pt) 11:20 --

Czyli tak:

Reset biosu włożenie nowego procka i to na tyle??


(Pawoxxl12) #7

a jak zresetuje to włożyć ten procek czy nie


(marcin82) #8

Edytuj post, bo temat poleci do Kosza, i nikt już nie pomoże.

Procesor dobrze siedzi w gnieździe? Posprawdzaj poza tym wszystkie inne kable i urządzenia wpinane do slotów na płycie głównej, pamięć RAM, taśmy.


(Pawoxxl12) #9

a gdzie znajduje się ta zworka bo jakoś nie mogę jej znaleźć ;/


(igrek) #10

F2 albo delete w każdym biosie jest inaczej


(Pawoxxl12) #11

ale mam coś takiego ... dziwne jak mam podłączoną taśmę płyty głównej z dyskami twardymi to się wyłącza a jak wyciągnę tą taśmę co nie łączy dysków od płyty to się nie wyłącza... ;/


(marcin82) #12

Napisz jakie masz te dyski? ATA / SATA? Sprawdź połączenia zasilania i taśmy sygnałowej obydwu dysków. Jak mają ustawione zworki? Może być tak, że jeden z nich mógł ulec uszkodzeniu, albo też taśma sygnałowa ... Ten dysk, na którym jest system powinien być ustawiony na "Master" (zworka), drugi dysk powinien być ustawiony na kanale Slave (rozumiem, że obydwa są podpięte na jednej taśmie).


(Pawoxxl12) #13

[quote="marcinTak na jednej taśmie, ale nie rozumiem z tymi zworkami kanałami...

mam je wczepione chyba dobrze jak to sprawdzić??? (czyli te zworki na kanale master i slave)

-- Dodane 27.12.2010 (Pn) 16:08 --

Dobraaa kij z tym możemy zamknąć temat...

-- Dodane 15.01.2011 (So) 11:25 --

ZAMYKAMY TEMAT