Zamoczona klawiatura

Witam.

Problem z klawiaturą w laptopie który stał blisko zlewu i niestety trochę wody na niego poleciało.Nie działają dwa dolne rzędy przycisków.Problem do rozwiązania samemu czy trzeba serwisować?

Dzięki i pozdrawiam

Raczej nic tu samemu nie zdziałasz. Serwis, myślę, że poza wymianą klawiatury na nową też nie.

Jaka marka laptopa?

Jeżeli nigdy nie grzebałeś w obudowie laptopa i nie boisz się czegoś zniszczyć to:

1. Spróbuj wysuszyć ( wyjmij baterię) i nawiew suszarką bądź zostaw na noc do góry spodem.

2. Kup nową klawiaturę allegro/ sklep i wymień.

3. Opcjonalnie rozkręć i wyjmij układ klawiatury i wtedy go wysusz ( Suszarka bądź niech odleży)

Sytuacja zależy czy po prostu nie łączy przez wodę czy masz popalone styki. Ja np. miałem popalone w stacjonarnej przez wodę na układach były czarne kropki.

Normalnie jest duża szansa że uda się bez interwencji serwisu.

Najważniejsza sprawa - wyłączyć całkowicie zasilanie, aby woda, która się dostała nie zrobiła większych szkód.

Jeśli umiesz się posługiwać podstawowymi narzędziami ( najczęściej wystarczy śrubokręt) jesteś precyzyjny i nie trzęsą Ci się ręce to możesz spróbować samemu to naprawić. Wkręty/śrubki bardzo często są ukryte np. pod plastikowymi elementami, które zamocowane są na sprytnych zatrzaskach trudnych do zlokalizowania. Podstawa - nic na siłę jeśli nie możesz czegoś odłączyć. Zapamiętaj gdzie była dana śrubka, bo mimo, że są podobne mają różną długość i jeśli wkręcisz później za długą w miejsce dla krótkiej to możesz uszkodzić inny element, który jest pod spodem. Musisz odłączyć klawiaturę, być może rozebrać ją i dokładnie wyczyścić/wysuszyć oraz sprawdź czy woda nie dostała się do innych elementów komputera.

To jest ACER 5220. Generalnie on nie został zalany,tylko troszkę pochalapany,kilka kropel na klawiszach.

No to zacznij od dokładnego suszenia przez minimum kilka godzin w temperaturze nie wyższej niż 40 - 45 stopni C.

Tak się składa ze to nie jest mój laptop,nie mam go u siebie.Stało się to w sobotę a dowiedziałem się o tym dziś…Chyba za późno na osuszanie?

Teraz to chyba tylko rozebranie klawiatury i jej wyczyszczenie może pomóc (ale nie musi)

o kolego. szybki jesteś, nie ma co :smiley: :o po takim czasie chyba tylko serwis. możesz jeszcze spróbować dać go do góry dołem :smiley: na jakiś czas