Zamulanie/przycinanie się systemu

Witam, mam od jakiegoś czasu problem z komputerem, raz działa on płynnie a raz muli się strasznie :-o Nie wiem czym to jest spowodowane… Konf komputera jest podana w podpisie, zasilacz mode com premium 350W, czy to przez zasilacz są te przycinki czy inny powód? Temperatury i napięcia: beztytuuvfy.jpg

Dodam że procek dochodzi czasami do 46-47 a dysk góra 43, dobre temp czy za duże? Proszę o pomoc i co muszę dodać jakies logi czy coś aby ktoś mi pomógł :slight_smile:

A i dodam że dysk mam na przelotce z ata-sata , może to ma coś wspólnego…

Temperatury są raczej w porządku. Być może do komputera dostał się jakiś wirus, przeskanuj jakimś skanerem antyvirusowym, ewentualnie daj logi

PS odnośnie zasilacza

ModeCom Premium znajduje się gdzie niegdzie na liście tzw. czarnych zasilaczy.

Komputer nie przez wirusy zamula, po formacie też tak miał… Jak się okaże że to wina zasilacza trzeba będzie zmienić :slight_smile:

Zmierz woltomierzem napięcie na linii 12v, jeżeli woltomierz pokaże taki sam odczyt jak Everest, to radziłbym Ci wymienić zasilacz, bo linia 12v przekroczyła górną granicę napięcia przewidzianą w normie ATX. Dla lini 12v granica jest od 11,4 do 12,6.

To dopiero we wtorek obczaję jak będę na warsztatach bo w domu nie mam takiego urządzenia… A może zacinać przez zasilacz?

Jaką temp max może osiągnąć dysk Seagate ST3320613AS 320 GB ?