Zanik portów USB


(rolkass) #1

Witam

Malo korzystam w swiom laptopie z portów usb(Acer Aspire 7750G), z jednej strony mam jeden port, gdzie mam na stałe myszkę wpiętą, a z drugiej strony dwa wolne, czasem pendrive montuję, albo komórkę ładuję przez usb. Jakiś czas temu wpinajac komorke do 1 portu mialem komunikat o “nieznanym urządzeniu” drugi działał dobrze, teraz podpiąłem do drugiego i całkiem brak jakiejkolwiek reakcji(menadżer urządzeń nie wykrywa żadnych problemów) na obu portach. Myślałem, że to jakiś problem ze sterownikami, zaktualizowałem sterowniki plyty głownej, nic, sformatowałm więc go całkiem(win 7 64bit), ale dalej nic to nie dało. Nie mam pomysłu co dalej mogę zrobić. Fizycznie nie powinno być nic uszkodzone, gniazda są w nieuszkodzonej obudowie.


(eddie71) #2

Czy sprawdzałeś w menedżerze urządzeń czy jest żółty znak przy którymś urządzeniu?

Aby dostać się do menedżera urządzeń Windows Vista/7:

Start–>Panel sterownia–>Sprzęt i dźwięk–>Menedżer urządzeń

albo

http://technet.microsoft.com/pl-pl/library/cc754081.aspx#bkmk_1


(rolkass) #3

Napisałem, że menadżer raz zakomunikował, potem jak 2 port okazał się padnięty, nie było żadnych komunikatów.

87bed600f2fb8176m.jpg


(eddie71) #4

Nie wiem jak rozwiązać ten problem.

Pomocny może być programik USBdeViev:

http://www.nirsoft.net/utils/usbdeview-x64.zip .

Można pokasować urządzenia,których w ogóle nie używamy.

Strona producenta:

http://www.nirsoft.net/utils/usb_devices_view.html

Plik z j. polskim:

http://www.nirsoft.net/utils/trans/usbdeview_polish.zip

Wypakowujesz plik językowy i przenosisz go do folderu z programem.

Może być konieczność uruchomienia jako administrator.


(rolkass) #5

Zapomniałem o temacie całkiem a udało mi się go rozwiązać już dawno temu.
Jak czyściłem lapka to okazało się, że taśma tych portów do płyty głównej, była źle zapięta i zwyczajnie wypadła…


(Grzesiekk) #6

Dobrze, że przypomniałeś sobie po sześciu latach… Fajnie, ze podzieliłeś się informacją.