Zanim kupisz internet mobilny SPRAWDŹ zasięg u siebie w domu - Orange Fail

Mam taki problem z moim internetem który ma lagi cały czas tak jest na YouTube a skąd nie podglądasz za nic a jak nie wiadomo o co chodzi z tym Orange ponieważ mam taki to odradzam wam kupowac takie badziewie w reklamie pokazują że niby działa fajnie i że nawala ten internet jak szalony tak naprawdę to ten internet jest do niczego zacina się cały czas w grach wywala za check your internet and try again we wszystkich tak grach jest tylko gry offline normalnie działają jak mam wejść w przeglądarce internetowej na jakąś stronę no skąd że nie wejdziesz za nic i tak to sie dzieje z Orange po południu czasami nawet od rana do 12 poprostu ten Orange to jedna wielka tragedia jak już macie wybrać jakiś lepszy internet to lepiej kupić internet dobrej marki do grania i wtedy będzie działał tylko możecie mi podpowiedzieć w odpowiedziach jaki internet mają youtuberzy że im tak śmiga ten internet i wszystko szybko wysyła jaki to internet jakieś marki wiem że to zależy od youtubera ale nie chce go tu reklamowac

A takich zdjęć to ja mogę wysłać nawet więcej wam jak YouTube działa kulkiem mieli caaaaly czas nawet 24h

Łap trochę kropek i przecinków: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

4 polubienia

Dzięki za ostrzeżenie (to chyba ostrzeżenie), ale przydałoby się trochę przecinków i kropek. Ciężko zrozumieć o co chodzi a na jednym wdechu nie przeczytam. :slight_smile:

1 polubienie

Biorą Internet u dostawców, którzy nie przesyłają danych po najtańszych liniach (przez azję czy HGW co) tylko połączenie leci prosto przez zachodnich sąsiadów np. do USA. W ten sposób połączenie nie wykonuje 25 skoków przed dotarciem do serwera gry tylko 6.

1 polubienie

No niby na zachód (bez Azji :earth_asia:) to też się da wykonać połączenie z 20 - 30 pośrednikami.

Przy tak słabym zasięgu nie dziwię się, że masz problemy. Mam to samo jak zasięg spada poniżej 40% przy 4G. Problem po części rozwiązuje się po przejściu na 3G. I nie żebym bronił Orange, ale dokładnie to samo ma każda sieć komórkowa.

1 polubienie

Głównym problemem jest to, że internet pobierasz z sieci komórkowej a nie np. lokalnej kablówki. Internet nie idzie po kablu tylko z infrastruktury sieci komórkowej. Marny zasięg to jeden z problemów tego typu połączenia. Dochodzi jeszcze obciążenie takiej sieci, które małe nie jest (operatorzy serwują internet no limit, rozmowy, smsy i itd.) To generuje duży ruch i spowolnienia.

Cała czwórka ma swoje za uszami. Jak w Twojej okolicy nie ma BTSów od Orange z nadajnikami LTE+ (Mixed Mode) to kupuje się startery pozostałych, własny Router i testuje zasięg na miejscu. Ostatecznie wybiera najlepszą jakość połączenia.

Zamiast tego robisz guano burzę na forum ogólnopolskim IT i myślisz, że ktoś weźmie poważnie lamenty osoby z nowym kontem.

W centrum miast zasięg czwórki jest przyzwoity, ale zdarzają się martwe strefy.
Na peryferiach zależy jak wiatr wieje (dosłownie).
Mapy na stronach telekomów można o kant klawiatury walnąć.
Jedyną wiarygodną mapę zasięgu BTS znajdziesz tu http://beta.btsearch.pl/

1 polubienie

U mnie np wystarczy wejść do bloku by pozbyć się 20-40% zasięgu. Stare budownictwo bloków mieszkalnych skutecznie tłumi zasięg. Na szczęście ja mam wybór różnych sieci przewodowych i obecnie UPC 500 MBit wypada najlepiej. Na Internet mobilny w życiu bym się nie zdecydował przy takiej ilości odbiorców.

U mnie działa.

To nie lte zobacz na screen to połączenie z internetem a nie lte

To jest internet zwykły nie LTE

Ty na telefonie widzisz zwykłe połączenie WiFi, natomiast router łączy się z nadajnikiem BTS jak każdy inny telefon i działa na identycznej zasadzie. Jeśli w Twojej okolicy nie ma tego typu nadajników, bądź są one obciążone do granic możliwości to nie masz się co dziwić. Najlepiej sprawdź Internet w godzinach porannych, jak działa, prędkość UL, DL. Jeśli będzie w miarę ok to znaczy, że w godzinach szczytowych nadajnik z którego korzystasz po prostu nie wyrabia i pozostaje Ci zmienić operatora. CHYBA, że jakimś cudem przewidywana jest modernizacja a teraz jest taki okres. Istnieje również taka możliwość, że korzystasz z nadajnika, że tak to nazwę “zasięgowego”. Zwykle mają one tylko 1 pasmo LTE i nie trzeba wiele, by je zapchać. Takie nadajniki można spotkać na obrzeżach miast, choć i tam już się je rzadko spotyka. Takie nadajniki służą po to, byś po prostu mógł zadzwonić do kogokolwiek.

1 polubienie

Sprecyzuj czy masz Orange Internet domowy - światłowód/kabel czy Orange Internet mobilny z routerem 4G. Orange sprzedaje zarówno jeden jak i drugi. Oba mogą służyć do połączenia komputera z siecią i w obu masz router WiFi.

1 polubienie

Nie Orange u mnie nie ma światłowodu natomiast bardzo prawdopodobne jest to że takie kable są ponieważ na samym internecie pisze lan taka lampka

Chciałbym wiedzieć jak to jest płacić za coś i nie wiedzieć za co. Co masz napisane w umowie? Jak nazywa się usługa lub co ma w sobie pakiet? To, że świeci lampka LAN kompletnie nic nie znaczy.

Przeglądam ten wątek i bez obrazy, ale autor tematu coś ostro bierze :stuck_out_tongue: :stuck_out_tongue:

Podłączyłem kabel ethernet gry zaczęły działać i wszystko wróciło do normy dzięki!!

No wiem brałem ostro bo myślałem że mnie oszukali jedynie okazało się że trzeba kupić kabel Ethernet i wszystko zaczęło działać