Witam.Mam Athlona 64 x2 3800+.Miałem go delikatnie podkręconego do częstotliwości 2200mhz(2000mhz standardowo).
I właśnie dzisiaj gdy spojrzałem we właściwości systemu zauważyłem że XP pokazuje że mój proc pracuje z prędkością 1100mhz.
Odpaliłem BIOS i wszystkie ustawienia są ok.Włączyłem CPU-Z i okazało się że mnożnik niby jest ustawiony na x5 jednak w biosie wszystko jest dobrze(mnożnik x10)Co mogło się stać??
wladek1712 , procesor gdy nie jest za bardzo obciążony to zmienia mnożnik na niższy w Twoim przypadku z x10 na x5. Odpal jakąś gierke zminimalizuj okienko i zobacz w CPU-Z czy jest mnożnik x10
wladek1712 , to nie zależy też od obciążenia… Jeśli komputer będzie potrzebował większej prędkości procka to ustawi sobie sam odpowiednią, oczywiście w zależności od mnożnika Twojego procka (zawsze jest to połowę mniejsze lub równe mnożnikowi ustawionemu w biosie)
Ja napisałem tylko, że zaleca się, nie mówiłem, że trzeba… Szczerze to ja sam nie rozumiem, po co to wyłączać, skoro to nie ma wpływu na stabilność/wydajność kompa.
wladek1712 , nie smutaj sie, w grach mnożnik będzie wskakiwał na 10x, a kiedy nie obciążasz procesora po prostu zmniejsza sie zużycie energii i przyjaźniejszych temperatur