Zapchana pamięć RAM

Witam. Mam problem z moją pamięcia ram. Od jakiegos czasu po kilku godzinach włączonego komputera pamięc ram sie zapycha i w procesach pokazuje zużycie 98-100%. Najciekawsze jest to, że jak wchodze w procesy to nie ma tam żadnej aplikacji która by taką ilośc zużywała, mogę wyłączyć wszystkie programy a pamieć ram nadal zapchana. Jakiś pomysł gdzie tkwi problem? Ilośc pamięci jaką posiadam to 16gb DDR4 2400mhz od Corsaira.

Pokaż jakie masz procesy ( ps aux )

Zużycie jest procesem nieodwracalnym, jesteś pewien że to własnie masz na myśli?

Pokaż kartę “Procesy” z menadżera zadań.

Całość pokaż a nie tylko wycinek bo tu na razie widać tylko ok 500 MB a zapchane masz prawie 16 GB

Teraz nie mam jak pokazać bo jest w normie, ale tak jak pisałem w procesach nie ma nic co by tyle pamięci zabierało potem już były jakies procesy które brały po 1-2mb i nie było ich tysiące, wiec to nie tutaj tkwi problem.

ProcessExplorer powinien pokazać co się dzieje.

Ten program?

tak

Co z nim mam zrobic?

No jak będziesz miał “zużytą” pamięć to włącz program i posortuj wg użycia pamięci.

Menadżer zadań nie tworzy twojego problemu. On go tylko może pokazać. Więc nie pisz ze jak ci wyświetlił zajętość na poziomie 98% to nie wyświetla wszystkich plików ładowanych do Ramu.

No właśnie to pisze bo taki jest stan faktyczny, menadzer nie pokazuje nic co by wskazywało na takie “zapchanie”. Znalazłem jakąś porade, że taki problem wywołuje czasem sterownik do karty sieciowej Killer, a właśnie taka karte sieciową posiadam.

Miałem taki przypadek, że menedżer zadań nie pokazywał co wykorzystuje cały RAM, a Process Explorer tak. Przeważnie jakiś sterownik.

Poprawcie mnie jeżeli się mylę ale to chyba oczywiste, że menadżer zadań pokazuje wykorzystanie RAM przez pracujące procesy/aplikacje a nie sterowniki. Sterowniki to nie procesy i menadżer ich nie pokazuje. Dlatego jeżeli wykorzystanie pamięci RAM jest duże mimo że z menadżera zadań wynika że powinno być dużo mniejsze to zwykle oznacza to że gdzieś w systemie siedzi pamięciożerny sterownik.

Kolumna working set w Process Explorerze pokazuje zużycie ramu przez dany proces? Czy jakoś inaczej się to sprawdza?

Tak, ale mogą być jeszcze ukryte procesy, których nie widzi.

Choćby rootkity :wink:

Nie masz jakiejś maszyny wirtualnej odpalonej? Domyślnie np. Hyper-V ustawia ich autostart. Jeśli jest to Hyper-V lub VMWare to działają one na innym poziomie i system nie widzi ich zużycia na poziomie procesów.

System faktycznie wykrywa te 16GB? Pokaż kartę “Wydajność”.