Chcę zabezpieczyć stronę przed kopiowaniem obrazów i mam w związku z tym pytanie: Jakiego skryptu użyć?
To prosta stronka XHTML, właściwie szablon z zawartością. Najlepiej żeby to było coś co wstawia się raz na stronę i już nie można kopiować obrazków bo nie bardzo mi pasuje taka metoda że każdy obrazek z osobna zabezpieczać dodając tam odpowiedni atrybut.
Jakiego skryptu użyć? Żadnego, bo taki nie istnieje :). Co jest wyświetlone, to jest udostępnione. Jedynie co możesz zrobić, to dodać informację o prawach autorskich.
Na zabezpieczenie obrazków przed kopiowaniem nie ma skutecznego sposobu bo bo ci bardziej cwani obejdą każde takie zabezpieczenie.
Ale możesz np użyć jakiegoś skryptu blokującego prawy klawisz myszy lub definiujący nowe menu prawego klawisza z podstawowymi funkcjami.
Można też posłużyć się dodatkowym skryptem php do którego będzie wysyłany identyfikator obrazka jaki ma on zwrócić po wcześniejszym sprawdzeniu adresu referującego (jeśli adres się nie będzie zgadzał z określonym przez ciebie nie wyśle obrazka), to dość cwany sposób zabezpieczenia ale są sposoby na obejście i tego.
Nawet jak poblokujesz możliwość ściągnięcia obrazka, to on i tak musi finalnie zostać ściągnięty na komputer osoby przeglądającej. Ty nie przeglądasz strony w internecie w sposób dosłowny, tylko ściągasz zawartość z serwera w postaci binarnej, która przez przeglądarkę jest zamieniona na to co widzisz na ekranie. Zatem tak czy siak finalnie musi się to znaleźć na dysku.
Jakie “pro” zabezpieczenie, wyłącz JavaScript w przeglądarce i wtedy kliknij na tym obrazku (około 5 sekund roboty)… zaakceptuj fakt o którym pisałem wyżej i sobie daruj… + posłuchaj mądrej rady @warlord
WNHacker napiszę i ja nic ci nie da żaden skrypt którym byś chciał zabezpieczyć stronę, mając np. przeglądarkę FF wchodzisz w:
narzędzia>Informacje o stronie>media
i masz każdy obraz do ściągnięcia na swój dysk.
Może strona wykonana w flash zabezpieczy cię przed skopiowaniem lecz wytrawny webmaster i to obejdzie robiąc screen jakimś progsem, bądź programem do edycji flash-a.
germar , napisałem w zasadzie to samo kilka postów wyżej ale najwyraźniej kolega bardzo chce zrobić takie zabezpiecenie więc mu pomóżmy skoro już go uświadomiliśmy.
WNHacker , daj kod strony na którą to wstawiasz to może się wyjaśni czemu nie działa.
Używasz Firefoksa? Masz odhaczone/zahaczone blokowanie menu kontekstowego w opcjach? Mnie denerwuje stosowanie tego typu alertów. To nie jest moralne i prawdopodobnie niezgodne z konstytucją, bo narusza moją wolność. Jakim prawem ktoś może blokować coś co nie należy do niego? Menu kontekstowe jest częścią przeglądarki, tak jak paski przewijania itp. Ja chcę korzystać z tych narzędzi i nikt nie ma prawa o tym decydować, co dla mnie dobre :). Ale za daleko wybiegam. W każdym razie stosowanie tego typu “utrudniaczy” jest nieetyczne ;P.
Nie wystarczy. Wszystko ląduje w cache przeglądarki, a żeby było śmieszniej, nawet jeśli serwer zakazuje zapisu do cache, to np. Opera i tak zapisze na czas sesji :D. Wystarczy w tym czasie skopiować co nas interesuje. A w ogóle cóż za problem z menu Plik wybrać “zapisz stronę jako”? Albo jak piszesz @germar, skorzystać z informacji o stronie?
Nie ma, nie było i prawdopodobnie nie będzie skutecznej blokady kopiowania czegokolwiek i skądkolwiek ;). Najskuteczniejszym zabezpieczeniem jest informacja o… prawach autorskich ew. prawach do kopiowania fragmentów strony :). W razie kradzieży takiej informacji można udowodnić, że złodziej był uświadomiony co do swoich praw :).
PS.
Znak wodny, zaniżenie jakości zdjęć aby wykorzystanie ich było dla kogoś po prostu nieopłacalne. To też jakiś tam sposób :).
Wszystkie skrypty blokujące PPM to żenada. Wszystkie operacje z menu PPM dostępne są w opcjach przeglądarki, więc nawet nie trzeba specjalnie główkować szukając obejść.
Cokolwiek umieścisz na stronie jest wysyłane na komputer odwiedzającego i dopiero tam interpretowane przez przeglądarkę i wyświetlane. Tego nie zablokujesz.