Zapis pliku *.ini


(Mr Hektor) #1

Witam! Czy aby zapisać plik *.ini z danymi zapisanymi przez użytkownika w programie trzeba mieć jakiś dodatkowy komponent? Korzystam z Borland DeveloperStudio2006.


(system) #2

Pliki *.ini - to zwykle pliki tekstowe.

Czyli można zapisywać na wiele sposobów.

Nie mniej jednak istnieją komponenty które ułatwiają zapis i odczyt z plików *.ini


(Qarlos) #3

Środowiska w którym piszesz nie znam, ale w innych środowiskach Borlanda jest coś takiego jak TIniFIle.


(Lukasz02495) #4

ze znakiem +r


(Klossj23) #5

Ewentualnie możesz sobie nieco sprawę załatwić korzystając z odpowiednich funkcji API (przykłady w C# i VB.NET więc będziesz musiał sobie przetłumaczyć):

http://www.coderscity.net/ftopic15382.h ... hlight=ini

http://www.coderscity.net/ftopic14311.h ... hlight=ini


(Mr Hektor) #6

Taa skorzystałem z TiniFile i wszytsko jest ok