Interesowały mnie zapis stron do pliku pdf, który by zawierał całą zawartość przeglądanej strony włącznie z zdjęciami. Czy jest jaki prosty i szybki sposób. Szczególnie interesują mnie strony z allegro.
Firefox ostatnio wbudował swój mechanizm drukowania do PDF (87 lub nowszy w domyślnej konfiguracji), oceń czy uproszczony podgląd wydruku jest OK (może zrobili to dla użytkowników Windows 7, GNU/Linux i macOS).
Windows 8, 8.1, 10, 11 też ma na starcie drukarkę PDF.
Jak chcesz zachować układ jak na monitorze to może lepiej sprawdzi się dodatek lub dedykowana strona (aplikacja webowa) co przerabia inne na pdf.
Ok przetestuje
Chrome / Edge: Ctrl + P i wybierasz drukarkę „Zapisz jako PDF”
ProTip:
Zaznacz fragment strony (np. od nagłówka do stopki aukcji na Allegro), kliknij prawym przyciskiem myszy i wybierz „Drukuj”. Do druku zostanie uwzględniony wyłącznie zaznaczony fragment.
Firefox też umie drukować do PDF zaznaczony fragment i w PPM nazwa momentalnie zmienia się w „drukuj tylko zaznaczenie”.
Dexter/TyDraniu z mozillapl.org uznał to za kalkowanie Chrome.
Jedynie w opcjach trzeba zaznaczyć by drukował tła dla pseudo elementów ::before
/::after
(duszki css) (po śląsku „durkuj zadki”).
Chrome już takiego duszka css z nie chce zapisać do pdf (przyczyną jest brak możliwości zaznaczenia duszka).
Firefox: W prawym górnym rogu masz taki znaczek z trzema paskami (czasami nazywany jako burger), po kliknięciu na niego, na wyświetlonej liście naciśnij „Drukuj”. Potem wybierasz, czy to wydrukować, czy importować do PDF. Gotowe (:
Gorzej jak używa dalej Firefox 56 lub starszego niż 81 i koniecznie na Windows 7.
A ja kurcze tęsknie za starym Firefoxem.
Odnośnie odpowiedzi z linku
https://helpx.adobe.com/pl/acrobat/using/converting-web-pages-pdf.html
to w moim firefox wersja 98.0.1 jest nie dostępny dodatek mimo zainstalowanego adobe acrobat
O ile się nie mylę, to jest płatny dodatek do Acrobata
Może trochę nie na temat, ale w jakim celu chcesz zapisywać/drukować strony w/do PDF? Jaki to ma sens? Dlaczego po prostu nie zapiszesz tego jako stronę HTML/XHTML?
A jeśli koniecznie chcesz mieć wszystko w jednym pliku i nielinkowane do zewnętrznych serwerów to dawno temu rewelacyjnie robiła to Opera max 12 (do MHT), później Firefox max 55 (do MAFF), a obecnie Firefox i Chrome gorzej, ale do zwykłego XHTML za pomocą dodatków (np. Save Page WE — pobierz to rozszerzenie do 🦊 Firefoksa (pl)). Zaleta jest taka, że masz mniejszy plik, nieobudowany w zbędny kontener jakim jest PDF (chociaż w tych czasach każda przeglądarka obsługuje PDF), dostosowujący się do rozdzielczości ekranu (jeśli taki był CSS zapisywanej strony), łatwy w edycji i łatwy przy filtrowaniu elementów jeśli chcesz drukować i oszczędzać toner/tusz. Tracisz jedynie na bezpieczeństwie (bo wymaga dodatku do przeglądarki).
Ogólnie potrzebny jest mi aktualna strona przedmiotu wystawionego na allegro wraz z wszystkim czyli treścią, obrazkami itp. żeby było w tym samym miejscu.
Co oglądane online. Odnośniee formatu pliku to już jest mniej istotne, może być dowolny.
No to w PDF „w tym samym miejscu” nie będzie ponieważ PDF jest formatem do zachowania układu strony przy wydruku a więc strona zostanie upchnięta w ramy kartki A4 (czy cokolwiek tam wybierzesz).
Wtyczka którą likowałem, powinna zgrać stronę tak jak jest widoczna do pdf.
Ogólnie mówiąc zapis do pdf nie daje oczekiwanich rezultatów. Lepiej sprawdził się dodatek SAVE page WE oraz format HTML, przejrzysty i z wszystkimi zdjęciami na miejscu
W zasadzie to jest to JPG obudowany PDF.
W zasadzie nie, bo tekst można sobie skopiować.
„Dziwne, u mnie nie działa”.