Zapisywanie do pdf w Word 2007 (wine)

Witam,

Wczoraj zainstalowałem siostrze na netbooku Linux Mint 17. Poprzez program PlayOnLinux zainstalowałem pakiet Office 2007. Wszystko pięknie działa, lecz dziś okazuje się, że nie ma ważnej dla niej funkcji w Wordzie, a mianowicie zapisu do PDF.

Niestety nie mam dostępu do netbooka i potrzebuję pewnej instrukcji, którą będę mógł jej wysłać. Macie jakąś radę?

Do zapisywanie plików w Office 2007 do pdf potrzebny jest dodatek http://www.microsoft.com/pl-pl/download/details.aspx?id=7 . O ile pamiętam jest on też w Service Pack 2 albo Service Pack 3 do tego Office’a.

Pozdrawiam.

Awaryjnie możesz skorzystać z pakietu LibreOffice, który natywnie ma funkcję zapisywanie dokumentów do pliku *.pdf.

Albo spóbować drukować do pdf…

Pod Mintem zwłaszcza jak pakiet był instalowany przy pomocy PlayOnLinux ciężko uruchomić Service Packi:) I nie znalazłem jak zainstalować ten dodatek pod Wine. Mimo wszystko jestem newbie w emulacjach.

Niestety nie ma takiej możliwości. LibreOffice zmienia rozstawienie niektórych treści w dokumentach przy wczytywaniu plików worda - a właśnie na tych głównie siostra operuje.

To rozwiązanie najbardziej przypadło do gustu - zwłaszcza, że łatwo wytłumaczyć przez telefon co trzeba zrobić:) A to tylko dwie proste komendy:

sudo apt-get install cups-pdf

mkdir ~/PDF

Dzięki wszystkim za chęci:)