Piszę, gdyż wymieniłem w moim komputerze karte po czym dużych rezultatów nie uzyskałem - mam w planie wymienienie procesora na core 2 Quad q9300, chciałbym dowiedzieć się czy ta zmiana coś wniosła by do rozgrywki w csie, gdyż gram w niego no i jest średnio. Aktualnie da się w niego grać, natomiast no nie jest najlepiej, więc chciałbym wymienić procek na ten co podałem. I czy by coś to dało? Ewentualnie jakiś inny procesor - lepszy a w podobnej cenie.
Sprzedaj płytę, ram i za to kup Athlona200Ge uzywanego z resztą zestawu.
Tak wiem, za drogo, ale modernizacja tego sprzetu jest równie droga i jeszcze mniej sensowna.
Odpowiadając na pytanie, tak Quad Ci pomoże trochę, ale średnio, bo ta płyta obsługuje tylko 4 GB RAM (czyli dokupiłeś 2x4 i masz jeszcze teraz w single channel). W efekcie pewnie masz swapa na dysk, pewnie HDD w starym standardzie… A do Quada jeszcze kolejny wydatek kilku złotowy na chłdozenie dojdzie, a czy wiekowy zasilacz uciągnie musisz pomysleć
Nie zbyt mam fundusze na cały “nowy” komputer
Chodzi mi jedynie o wymienienie tego procka zeby plynnie posmigac w csie nie zalezy mi na innych tytualach gdyż mam ps4 na ktorym w nie gram. A małym kosztem chce pograc w csa. Chodzi mi dokladniej oto co bym musiał wymienic lub dokupić, żeby mi to nie wybuchło i czy ta zmiana byłaby warta końcowego efektu.
Dla porównania na moim laptopie ze zintegrowaną grafiką i 2500U na pokładzie mam 120FPS na takich ustawieniach…
Jednak te i3 wyżej to minimum i jakaś grafika jak GTX 750:
Procesor antyk, grafika też, DDR2 nie pomaga.
Zastosuj się do tego co koledzy radzą, pomyśl nawet o jakimś poleasingu i dołóż normalna grafikę.
Inwestowanie w twój obecny sprzęt wyniesie prawie tyle samo a przyniesie wielokrotnie gorszy skutek.
masz pewnie stary zasilacz, może jeszcze jakieś chiński złom, i prądożerną kartę, teraz chcesz dodać kolejny prądożerny procek. Jak sądzisz co się stanie?
procek ma większe tdp od obecnego, czyli musisz dokupić dodatkowe chłodzenie.
płyta nie obsługuje więcej niż 4 GB RAM, to co dokupimy płytę?
Skoro wspominasz o “podkręcaniu”, to do “podkręcania” musisz kupić jeszcze lepsze chłodzenie i lepszą muzealną płytę, pewnie też nowy zasilacz i… chłodzenie obudowy, bo bez przewiewu, to w środku będzie piekarnik.
To się nie opłaca. Bo wydasz masę pieniędzy i w rezultacie i tak nawet tych stabilnych XX FPS nie będzie.
Nie, nie możesz dać tylko procka. Z obecnym chłodzeniem będzie się wyłączał, zasilacz może zrobić BUM, a brak ramu i tak przytnie wszystko.
Lepiej zrób dobry uczynek i oddaj komputer babci/cioci. Zamknięta w domu ucieszy się, a ty bedziesz miał szanse na wzrost kieszonkowego i zakup nowego.
Wydasz 4 stówy na ogarnięcie tego żeby cokolwiek dało się na tym zrobić, za dwie stówy więcej kupisz maszynę dwukrotnie mocniejszą niż efekt modernizacji.
To co wyżej z OLX podałem bo to w bardzo dobrej cenie, do tego 8GB RAM 2x4GB DDR3 1600 lub 1333MHz = 100zł i rx 550/560 gtx 950/1050 2GB = 200/230zł jakbyś dał to hoho. Dysk, zasilacz i obudowa z obecnego kompa.
Mozesz zostawić i3, będzie lepsza od wszystkich Quadów.
Mniej więcej, na najniższej rozdzielczości, to wyglada to tak koło 150 FPS. Prócz tego na tym połączeniu powinieneś jeszcze sporo innych gier odpalić, nie na wysokich, ale 900p i srednio-niskie już tak.
Nie bierz pod uwagę wartości FPS bo procesor znacznie mocniejszy, ale patrz na różnicę mocy.
Z tego co widzę to GTX 1050 w podobnych cenach, a jest to prawie nowa karta i powinny być na gwarancji.
Najlepiej poluj na 1050, nawet bez Ti. Ewentualnie rx 560. Jeżeli różnica w cenie minimalna, to nowsza karta oszczędzi problemów z ewentualnymi awariami.