Zamontowałem przełącznik światła na dotyk MCE701W i działa normalnie na normalnej żarówce i żarówce ledowej. ale na żarówce xiaomi essential bulb na wifi może działać tylko na najwyższej temperaturze i jasności jeśli zmienię kolor to przełącznik ją wyłącza i po ponownym włączeniu kolor jest zmieniony ale działa tylko przez 2 sek i muszę zrobić reset żeby znowu normalnie świeciło. Da się to jakoś naprawić?
Problem jest ciekawy
Tu pytaj, u źródła:
http://maclean.pl/index.php?option=com_contact&view=contact&id=1&Itemid=111
Czemu mieszasz standardowe sterowanie żarówkami (włączanie i wyłączanie zasilania) ze sterowaniem Smart? Przy tych drugich powinieneś mieć zawsze włączone zasilanie a sterowanie ze smartfona lub innego urządzenia (smart włącznika) który wyśle sygnał przez medium komunikacyjne a nie odetnie zasilanie
Ale wczesniej na normalnym przełączniku normalnie działało. Nic nie mieszaam normlanie użytkuje nie wiem o co ci chodzi myslisz ze chce mi się czekac 10 sekund az mi sie aplikacja otworzy uruchomienie zarowki
Problem jest taki że przełącznik dotykowy potrzebuje odbiornika przez który będzie płynąć minimalny prąd który pozwala na zasilenie układu wykrywania dotyku. Żarówka typu smart działa w podobny sposób - musi przez nią płynąć minimalny prąd który zasili jej procesor, układy komunikacyjne itd. Decyzję o włączeniu lub nie włączaniu światła podejmuje procesor w oparciu np. o poprzedni stan (przed utratą zasilania) czy komunikaty odbierane przez wifi.
To po co Ci smart żarówki?
Zeby zmienic kolor, jasność kolory wpływają na samopoczucie itp
Mam takie lampy które pozwalają na zmianę jasności i temperatury barwowej przy pomocy pilota. Może to byłoby lepsze rozwiązanie niż smart żarówka?
Po prostu przekombinowałeś odrobinę
Także albo wywalasz dotykowy włącznik albo zmieniasz żarówkę na bardziej prymitywną.
To na jaką żarówkę zmienić może na bluetooth
Żadne smart nie zadziałają z tym włącznikiem dotykowym.
Masz to zresztą napisane w specyfikacji:
Minimalnie obciążenie: 3W
Czyli cokolwiek będzie za włącznikiem musi bez względu na swoje sterowanie pobierać przynajmniej 3W. Jeśli znajdziesz smart żarówkę która w stanie wyłączonym pobiera 3W lub więcej to możesz ją zastosować.
To Xiaomi które masz teraz pobiera tyle:
Power Consumption (Idle) 0.5W