Zarządzanie VHD (Virtualny dysk) - zmiana rozmiaru

Potrzebuję jakiś program (o ile istnieje) lub jakiś sposób dzięki któremu bym zmienił rozmiar pliku VHD. Czy to spod XP czy samego Win7 albo jego płyty instalacyjnej.

Ale od początku. Zainstalowałem WinXP a następnie w pliku VHD Win7 (wg instrukcji tutaj: http://www.dobreprogramy.pl/Instalacja-Windows-na-wirtualnym-dysku-VHD,Artykul,11419.html Win7 jest na partycji VHD o stałym rozmiarze (nie rozszerzalny).

Doradźcie coś :wink:

EDIT:

Znalazłem na sieci coś takiego: klik

Obrazy VHD można zmniejszać - kompaktować za pomocą narzędzia danego przez microsoft co się zwie “Virtual PC”

W jego składzie znajdziemy Virtual Disk Wizard (konsola VPC –> File –> Virtual Disk Wizard –> Next –> Edit an existing virtual disk –> wybór vhd –> Next –> Compact it –> Next –> Replacing the original file –> Next –> Finish)

Nie wiem czy jest możliwa edycja pliku VHD tworzonego przez Windows 7 przy instalacji gdyż podobno mogą być różnice w budowie plików vhd klik

Nie wiem też jak to się ma do typu virtualnego dysku (stały / zmienny rozmiar pliku - rozszerzalny czy nie)

Gdy zrobię backupy niezbędnych plików z Windowsa to powalczę w tym temacie.

Dodane 17 września 2009, o 14:15

Więc tak.

Po pierwsze. W locie się przekonwertować nieda. Potrzebne jest miejsce. A właśnie o to chodziło że nie mam za dużo miejsca na dysku i po to cała ta zabawa.

Po przeniesieniu pliku VHD na inny komp i uruchomieniu Virtual PC i wybraniu “Virtual Disc Wizard”-a domyślnie (jedyna opcja w tymże narzędziu) musiałem go przekonwertować na dysk dynamiczny (był statyczny - stały rozmiar pliku vhd). Po przekonwertowaniu plik zmniejszył się o 150mb.

Po ponownym uruchomieniu “Virtual Disc Wizarda-a” już można było na tym przekonwertowanym dynamicznym dysku wybrać opcję kompaktowania.

Komp “mielił”, “mielił” i w końcu po skończeniu “wymielił” plik vhd dokładnie o tym samym rozmiarze co wcześniej po konwersji na dynamiczny dysk.

Zamiast z oczekiwanych ~10gb (tyle było wolnego miejsca na dysku Windows 7) plik vhd zmniejszył się o jakieś 150mb. Jak by się zmiejszył o te 5gb to bym jeszcze “przebolał” ale 150mb??? :o kpina.

Możliwe że usunięte pliki które są na tym dysku virtualnym (są tam pomimo skasowania bo zapewne pierwszym lepszym narzędziem da się je odzyskać i to właśnie te pliki…) blokują kompaktowanie dysku.

Wnioski.

Zarządzać dyskami VHD utworzonymi podczas instalacji Windows 7 się da. Ale jeśli chce się oszczędność miejsca to należy pomyśleć o tym już przy instalacji Windows’a tworząc dysk dynamiczny (rozszerzalny).

Piszą że podobno z wydajnością dysku dynamicznego może być różnie… ja jednak myślę że przy obecnych komputerach są to niewielkie różnice, a pokusa zaoszczędzenia kilku GB jest kusząca.

PS.Przekonwertowanego dysku nie testowałem pod kątem działania (uruchamianie windows itd) gdyż orginalny plik został na dysku a kopiować mi się nie chce… Tym bardziej że to żadna różnica a przerzucanie “sięciowo” trwało bagatela 3-4 godziny. Pozdrawiam.

Jeśli jeszcze znajdę chwilę i chęci to spróbuję eraser-em wyczyścić wolne miejsce na tym wirtualnym dysku (nadpisać zerami wolne sektory dysku) i wtedy kompaktować…

Dodane 18 września 2009, o 22:08

EDIT 2

Po “czyszczeniu” dysku efekt jest dokładnie taki sam. Zatem, gdy zamierzacie oszczędzić na miejscu twórzcie od razu dysk dynamiczny. :slight_smile: