Czy do wspomnianych wyżej podzespołów wystarczy zasilacz Be Quiet! System Power 9 500W?
Karta to Sapphire Pulse RX 5600 XT
CPU Ryzen 7 3700X
Mobo MSI B550 Tomahawk
500W wydaje się być aż nadto, ale chodzi mi o to że ten zasilacz ma dwie linie 12V. +12V1 ma 24A, a +12V2 ma 20A. Na przewodzie zasilającym od GPU jest oznaczenie 12V1, wnioskuje zatem że CPU jest zasilane linią 12V2. Z tego co mi się wydaje, zgodnie ze standardem ATX, linia 12V1 powinna być przeznaczona dla GPU i wszystkiego innego poza CPU, a 12V2 powinna być dedykowana tylko i wyłącznie dla CPU.
Więc na linii 12V1 mamy moc 288W. Karta fizycznie może pobrać do 225W (75W z PCI i 150W z zasilania 8-pin). Wiadomo że pomimo TBP w okolicach 160/180W (nie pamiętam dokładnie), peak może być wyższy, więc śmiało można założyć, że peaki mogą dobijać do 235W. Wtedy dla pozostałych komponentów korzystających z linii 12V1 zostanie 63W.
Co do samego CPU to myślę że możemy przyjąć max około 100W w peakach. TDP ma niby 65W, ale boost robi swoje. Jest ograniczenie package power do 88W, ale wydaje mi się że widziałem wartość Core+SOC power dobijające do koło 100W (HWInfo). Bardziej martwię się tą linią 12V1. Wydaje mi się, że jeśli któraś jest przeciążona to właśnie ona.
Założyłem że powinno być okay i tak używałem komputera, ale ostatnio skojarzyłem fakty, że pojawiały się crashe gpu (np czarny ekran i po chwili error typu driver timeout) podczas syntetycznego obciążenia, a czasem zdarzył się też crash całego komputera podczas grania. Wiadomo, drivery AMD nie słyną ze stabilności, ale czy może to być wina niedomagającego zasilacza?