Poszukuje zasilacza w cenie do 150 zł i o mocny nie mniejszej niż 400 i nie większej niż 600. Na razie przypadł mi do gustu CHIEFTEC GPA-500S8, co o tym myślicie i czy zaproponowalibyście mi coś lepszego w tej cenie ?
PS. Mój komp (i3-2120 + Radeon 6670 DDR5 + 2 x 4 Gb + 2 dyski) pobiera w teorii maksymalnie 300 watt - wiadomo że w praktyce jest to mniej (~250) bo żadna gra nie wykorzystuje każdego podzespołu komputera w 100%
Wiem że mój komp bierze 200 -250 V, ale najpierw nie dał rady Tracer 450 W a potem Radix IV 450 W. Znaczy się nie spaliły się i komp działa ale grać się boję. i czasem zacina mi się myszka i twardy dysk w tym samym momencie i jak by tego było za mało potrafi mi wywalić zaraz po tym incydencie błąd sterownika karty który jednak odzyskuje sprawność. Jestem przekonany na 90% że to kwestia ledwo zipiącego zasilacza bo wcześniej taki rzeczy się nie działy a komp jest wyczyszczony.
Karta jest dobra testowałem ją w FurMarku i podkręciłem dwa razy bardziej niż obecnie i po 15 minutach osiągnęła max temp tj 68 stopni i żadnych problemów czy artefaktów po kolejnych 15 minutach nie było a gram na dwa razy mnie podkręconej i tem pw grach ni e przekracza 60 stopni.
– Dodane 15.02.2013 (Pt) 18:02 –
Od wczoraj myślę nad tym żeby “zacisnąć pasa” w tym miesiącu i dołożyć jeszcze 50 zł i kupić ten zasilacz:
Fortron FSF450-60EGN 90+GOLD 450W
Jest to jedyny zasilacz o sprawności 90+ (GOLD) w zasięgu mojego portfela :oops: