Mam huba usb 3.0 z 4 gniazdami i włącznikami, który działa tylko na swoim kablu 60 cm, jak podłączam dodatkowo przez przedłużke usb 3.0 (180 cm) to wyskakuje okienko nie rozpoznano urządzenia USB, czyli mam rozumieć, że za długi kabel tak?
W takim razie chciałem kupić dodatkowy zasilacz do huba(jest gniazdo) , jednak nie wiem jaką ma mieć moc czy 5V 2A wystarczy, by podłączać nawet dyski zewnętrzne do niego?
Co to za HUB? Dane zasilacza powinny być podane w specyfikacji/instrukcji
to jest ten, ale nie zamawiałem go z tamtąd, nigdzie nie jest napisana specyfikacja
Jakoś nie chce mi się wierzyć, żeby 4 dyski USB 3.0 dały radę działać z tego amperowego zasilacza
no tak, nie jestem pewien czy dyski będą działać z tym zasilaczem (kabel usb ma łącznie 240 cm)
Śmiem wątpić. Dyski 2,5" na o wiele bardziej tolerancyjnym USB 2.0 miewają problem z wystartowaniem przy kablu o długości 1m.
Wszystko zależy od jakości kabla. 3 metry nie powinny być problemem, ale podejrzewam niską jakość chińskiego huba co sprawia, że napięcie spada poniżej dopuszczalnego poziomu i hub się nie zgłasza do systemu. Zewnętrzne zasilanie może, ale niekoniecznie musi pomóc - bo jakość na liniach sygnałowych jest równie ważna co zasilanie.
Napięcie 5V im bliżej dysków tym lepiej (jak najkrótsze przewody USB 3.0 HUB-DYSK) . HDD 2,5’ 7200 rpm pracujący z pełną prędkością (zapis/odczyt >100 MB/s) potrzebuje 0,7-0,8 A . Należy więc mówić o zasilaczu 5V , 3A i to takim , aby napięcie rosło mu wraz z obciążeniem (~5,15V) . Np. 4x125 MB/s ? Myślę że jest to po za zasięgiem kontrolera USB 3.0 który posiadasz (w praktyce , a nie w teorii) .