Jakie polecanie firmy zasilaczy do pc ?
Chcę uruchomić stare pc , a szkoda kasy na nowy zasilacz dlatego pytam jakie firmy są dobre.
Jakie polecanie firmy zasilaczy do pc ?
Chcę uruchomić stare pc , a szkoda kasy na nowy zasilacz dlatego pytam jakie firmy są dobre.
Normalnie niżej Silentium, czyli koło 110 zł za 350W bym nie szedł, od tego poziomu zaczynają się “certyfikowane”. Jeżeli chodzi o bardzo stary komputer, z minimalnym poborem mocy (co w środku?) możesz ryzykować z jakąś Akygą za 60zł np. Strata jakby co niewielka.
Ni… to bym nie ryzykował 300W nonamów, ta 9600 ma chyba nawet dodatkowe zasilanie i 90W?
Możesz poszukać tego na Allegro jako używane, ale trochę za duży pobór na jakieś bombowe konstrukcje
https://www.morele.net/zasilacz-silentiumpc-elementum-e2-si-350w-80-eu-1xpeg-120mm-spc196-4073831/
Ja mam Stary Komputer z Kartą HD 4300 i jakiś tam Procesor Staruch
Miałem w nim Stary zasilacz Też taki co ty chcesz 300W zaczął piszczeć Buczeć Trzeć się skończyło się na tym że Komputer się nie włączał na tym zasilaczu Kupiłem Nowy 600W ani razu nie ma żadnego problemu Stary Komp a chodzi dobrze zasilacz zimniutki jak rękę przyłożę Nie radzę ci iść tą samą drogą bo się przejedziesz Podałem Linka do zasilacza i napisałem niżej Co posiada Poczytaj według Mnie ten co ci podaję Jest Dobrym Wyborem
https://www.morele.net/zasilacz-silentiumpc-vero-m2-bronze-600-w-spc166-977144/
SCP (Short Circuit Protection) to zabezpieczenie przeciwzwarciowe
OPP (Over Power Protection) zabezpiecza przed przeciążeniem cały zasilacz
UVP (Under Voltage Protection) chroni przed zbyt niskim napięciem na liniach wejściowych
OVP (Over Voltage Protection) stanowi zabezpieczenie przed zbyt wysokim napięciem wyjściowym
SIP (Surge & inrush protection) chroni zasilacz przed prądami udarowymi
Do kompa wartego ~220zł kupować zasilacz w tej cenie… odpada. Raczej patrzę za czymś na OLX.
Raczej nie uda się, potrzebowałbyś zasilacza minimum 250 na 12, za parę złotych dostaniesz i owszem 300 czy 350, ale garażową. Na lini 12v może ze 200 będzie. Druga sprawa to wiek, zasilacz po 10 latach… nie pakowałbym takiej bomby.
Taka rada: jeżeli komputer ma być tylko do netu czy czegoś i masz integrę w płycie to wyjmij kartę, ona ma spory pobór i komplikuje:)
Stare PC tak patrzę miały “bombowe zasilacze” i działają do teraz
Ale oczywiście dziękuję za rady.
Wiele zależy od szczęścia, mój zasilacz z 15 latami na karku, jeszcze z Pentium D był, wrócił z piwnicy i zastąpił padnięty po 2-3 latach White Energy. Normalnie w Twoim secie wszystko by poszło, ale zwróć uwagę moc na linii 12, wiele nowych Twoim setem byś spalił
Jak dobrze poszukasz, to możesz znaleźć używanego chiefteca lub deltę za jakieś 30zł.