Zasilacz do lampki led oraz taśmy led

Witam, chciałem się zapytać czy można podpiąć do jednego zasilacza lampkę led oraz taśmę led zamontowaną w biurku do jednego zasilacza poprzez rozdzielacz z 1 na 2? Jeśli można to jaki mocny musiałby być zasilacz?
Tutaj zdjęcie rozdzielacza.
rozdzielacz

Napiecie musi byc te same a pobor pradu (ampery) musisz dodac do siebie

Obecnie mam dwa zasilacze 1.5A i 2A, a więc zasilacz 12V oraz 3.5A lub 4A?

Ja tylko zakladam ze wtyczki sa w tym rozgalezniku rownolegle o ile tak to tak jak napisalem wyzej.Napiecie nowego zasilacza takie jak starego a ampery musisz dodac czyli 3,5 wystarczy a 4 bedzie z lekkim zapasem.

Z tego co czytałem to wiele opinii jest, że działa bez większego problemu. Zobaczymy czy będzie działać bez większego problemu. Dziękuję za pomoc :slight_smile:

Tylko pamietaj ze 4 ampery ( czy tez nawet 3,5) to juz jest „troche”. Wiec ten kabelek powinien miec odpowiednia grubosc (przekroj).

Musisz dodać do siebie prąd pobierany przez oświetlenie, a nie możliwości prądowe zasilaczy!
Przykład.
Zakładam, że zasilacze są ⎓12V.
Jeśli lampka LED ma 4W, a taśma LED 32W, to razem pobierają 3A. Bo prąd w obwodzie wyliczamy dzieląc moc odbiorników przez napięcie zasilania (tu 36/12=3).

Zatem zasilacz musi być przynajmniej 3,5A (pół ampera zapasu to i tak niewiele przy tego typu konstrukcjach).

Temat jest prosty. Koledzy wyżej napisali prawidłowo. Zasilacz musi mieć wydajność prądową równą sumie odbiorników.

Na słabszym też zadziała, bo to impulsowe zasilacze. Po prostu będzie taki przeciążony zasilacz generował przebieg bardzo zniekształcony, co rozwali z czasem sterowniki diody, same diody, albo spali się zasilacz, razem z domem.

Ok, dziękuję ogromnie za wyjaśnienie, w takim razie już wiem jaki zasilacz trzeba zakupić :slight_smile: