Klęknął mi stary zasilacz do lapka.
Miał takie parametry:
* wyjście: 18.5V - 3.5A
* moc 65W
Mam zapasowy zasilacz, ale ma trochę inne parametry:
* wyjście: 18.5V - 4.9A
* moc 90W
Mogę go używać bez obaw o “życie” lapka?
Klęknął mi stary zasilacz do lapka.
Miał takie parametry:
* wyjście: 18.5V - 3.5A
* moc 65W
Mam zapasowy zasilacz, ale ma trochę inne parametry:
* wyjście: 18.5V - 4.9A
* moc 90W
Mogę go używać bez obaw o “życie” lapka?
Można używać, nie będzie problemów.
V to napięcie, różnica potencjałów, nie zmienia się (może nieco spaść na rezystancji przewodnika).
A to natężenie, czyli ile prądu płynie. Nie popłynie więcej niż natężenie maksymalne zasilacza, ale może popłynąć mniej. Więc zasilacz o większym natężeniu może zasilać urządzenie potrzebujące mniejszego natężenia, będzie wtedy mniej obciążony (to lepiej).
-może mieć choćby 10A, będzie tylko bardziej"zdolny" prądowo. Problem byłby wtedy gdyby w napięciu była znacząca różnica. Najprościej można powiedzieć tak: komputer nie potrzebuje więcej niż 350W a Ty założyłeś 600W(bo taki akurat miałeś), w niczym to nie będzie przeszkadzać .
jeśli parametry “voltowe” są takie same to nie ma problemu , co do “amperażu” to spokojnie , mniej zasiłka będzie się grzać
Gdyby miał za mało amperów (albo watów, bo przy stałym napięciu, to “to samo”), byłby problem.
Możesz! Spokojnie! Byle wtyczka (ta, co wtykasz do laptopa) była spolaryzowana (+/-) tak samo, jak w oryginalnym zasilaczu.
ok dzięki Panowie tak myslałem że nie powinno być problemu, ale zawsze lepiej jest się upewnić