Zasilacz do laptopa, a jego sprawność obawy w używaniu

Otóż w zaleceniach na spodzie obudowy mojego laptopa widnieją parametry 19V na 4.74A 90W. Lecz zasilacz, który został mi dostarczony wraz z nim ma 20v na 4.5A.

Czy może to mieć duży wpływ na pracę laptopa? Przez dwa dni przeszły przez moje ręce laptopy znajomych, których zasilacze nawet w połowie się nie nagrzewają jak ten mój Fujitsu Siemens LSE0202D2090.

19x4.74=90.06 versus 20x4.5=90 , nie powinno to mieć kompletnie żadnego znaczenia bo prąd produkuje taki sam , jedyne co może przeszkadzać to nagrzewanie zasilacza , jeśli ci się to nie podoba to go wymień na taki co się nie grzeje.Jedne zasiłki się grzeją inne nie.

Jeśli laptop jest przystosowany do pracy z zasilaczem dającym napięcie 19V i dostarczającym co najmniej 4.74A (zakładając że obudowa i naklejka na nim są od oryginalne oraz że w środku siedzi płyta główna która była oryginalnie w tej obudowie) i dokładnie taki zasilacz powinieneś zastosować, to nie są zalecenia a wymagania które musi spełniać zasilacz aby zarówno on jak i laptop pracował poprawnie.

Fakt że użyty zasilacz daje jedynie 4.5A jest najprawdopodobniej przyczyną tego że się on grzeje a to może spowodować że zasilacz niedługo wysiądzie, może to powodować wolniejsze ładowanie lub niedoładowywanie baterii lub być źródłem różnych problemów z działaniem laptopa (np. mniejsza wydajność).

Z kolei dłuższe używanie zasilacza dającego napięcie wyższe i 1V od tego jakie powinien otrzymywać laptop (należałoby sprawdzić miernikiem faktyczne napięcie jakie on daje) może być przyczyną różnych nieprawidłowości w działaniu laptopa lub może spowodować jego uszkodzenie.

Trudno dokładnie przewidzieć efekty używania tego laptopa z tym zasilaczem bo nie znamy tolerancji napięciowej jego układów na podwyższone napięcie ale na pewno nie jest to korzystne, po to producent podaje jakie napięcie ma dawać zasilacz i jakie minimalne natężenie prądu ma on dawać (zasilacz może dawać więcej Amper niż tego potrzebuje zasilany sprzęt bez żadnego uszczerbku ani dla tego urządzenia ani dla niego samego) że podzespoły w laptopie są przeznaczone do pracy na tych a nie innych parametrach (na pewno regulatory napięcia znajdujące się w laptopie mają sporo roboty i zapewne wydzielają przy tym więcej ciepła niż normalnie).

Dzięki za tak obszerną odpowiedź. Chciałbym zakupić taki: http://www.morele.net/zasilacz-do-notebooka-fortron-fsp-nb-v3-90-584866/

Mam zaufanie do tej firmy i mam nadzieję, że się nada. Jest nadto uniwersalny i markowy FSP.

Co sądzisz @scripter1?

Nie jestem przekonany do tego zasilacza, nie widać na nim nigdzie przełącznika napięcia ani nie znalazłem nigdzie informacji o tym jak się je w nim ustawia.

Tu masz jego wideo-recenzję: https://www.youtube.com/watch?v=OoIDzZb_BSA

Co do jego uniwersalności to ma on tylko 3 wtyczki a napięcie jakie daje jest jedynie w zakresie 18V-20V, dla laptopów to może i wystarczy taki zakres napięcia wyjściowego ale jakbyś chciał zasilać nim coś innego to klapa bo zdecydowana większość urządzeń wymagających osobnego zasilacza potrzebuje napięcia z zakresu między 5V a 15V z czego najczęściej jest to 12V (zewnętrzne HDD, serwery NAS oraz cała gama najróżniejszego rodzaju sprzętu RTV zasilanego zewnętrznym zasilaczem).

Osobiście uważam że lepiej mieć zasilacz z przełącznikiem napięcia lub ustawionego firmowo na jedno napięcie odpowiednie dla danego laptopa, mowa oczywiście o dobrym zasilaczu a nie o jakimś tanim szajsie.

Sam posiadam zasilacz uniwersalny firmy MANHATTAN który daje napięcia 12V, 15V, 16V, 18V, 19V, 20V oraz 24V (przełączane przełącznikiem) i od kilku lat używam go do najróżniejszego sprzętu (głównie do netbooka), poleciłbym ci go ale akurat ten mój byłby za słaby dla twojego lapka (tylko 3.5A przy napięciu 19V).

Nie chcę zasilać nic innego poza laptopem. Miałem na myśli, że jest uniwersalny wśród różnych marek laptopów.

Myślę, że automatycznie dostosowuje napięcie do podpiętego urządzenia.

Też tak myślę że w jakiś sposób automatycznie on dobiera właściwe napięcie ale o dziwo nigdzie nie znalazłem żadnej wzmianki na ten temat, nawet na stronie producenta nie ma na ten temat ani słowa.

Już zamówiłem zobaczę jak się sprawuje. Ale według testu, który podesłałeś zapowiada się obiecująco.

Zasilacz jest naprawdę dobry, a według instrukcji napięcie jest dobierane na podstawie wpiętej końcówki. Ale jest tak, że nie odczułem żadnej różnicy w działaniu samego laptopa. Także zastanawiam się nad zwrotem.

A jakiej różnicy się spodziewałeś? Nieprawidłowości w działaniu laptopa na zasilaczu dającym wyższe o 1V napięcie jak napisałem mogą się pojawić ale nie koniecznie będą one wyraźnie widoczne i wcale nie muszą się pojawić, to zależy od tego jak jest skonstruowana sekcja zasilania w lapku.

Dobieranie napięcia w zależności od wpiętej końcówki to nie jest dobre rozwiązanie bo nieraz mogą do gniazda pasować 2 końcówki ustawiające w zasilaczu inne napięcia a tylko jedna z nich będzie ustawiała odpowiednie napięcie.

Poza tym często zdarza się że laptopy różnych producentów mają identyczne gniazda (wtyczki zasilacza) ale potrzebują innych napięć.

Najlepiej byłoby sprawdzić miernikiem jakie napięcie daje zasilacz przy tej końcówce która pasuje do twojego lapka, jeśli jest właściwe i zasilacz się nie grzeje (jeśli daje 4.74A zgodnie ze specyfikacją to nie powinien się mocno grzać) to nie widzę powodu by go zwrócić.

Nie mam z nim problemu tylko chodzi mi już teraz tylko o to, że zakup był bezsensowny równie mogłem używać dalej tamtego. A te pieniądze przeznaczyć do upgrade na dysk SSD.

@edit

Zasilacz grzeje się tak samo i równie wydaje z siebie dźwięki. Zakup był zbędny…